Belföld

Életükért küzdenek a kórházak

Az életben maradásért kell küzdeniük a kórházaknak - mondta Rácz Jenő a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Veszprém megyei kórház főigazgatója a Magyar Hírlapban.

A június 30-i felmérések szerint negyvenmilliárd forint volt az
egészségügyi szakellátó intézmények hiánya. A szeptember végi
kimutatásokkal összevetve arra számítanak, hogy ez év végére országosan
a kilencven- milliárd forintot is meghaladja majd a hiány összege, ha
nem történik beavatkozás – véli a szakember.

Rácz Jenő szerint az egészségügyben továbbra is súlyos gondok lesznek, amíg a finanszírozási formán vagy struktúrán nem változtatnak.

A jelenlegi elképzelések szerint maradna a teljesítményvolumen-korlát szerinti pénzelosztás, amelyet egy degresszív finanszírozási sávval egészítenének ki. Ez azt jelenti, hogy a tvk keretein belül ellátott betegeket százszázalékosan finanszírozza majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), tíz százalék túllépésig pedig minden ellátott beteg kezelési költségének harminc százalékát állja az OEP.

Rácz úgy látja, ez megmentheti az intézményeket a további drasztikus eladósodástól. Ugyanis a tvk-túllépés normális esetben öt százaléknál megáll. “Egy dolgot azonban tisztán kell látni: ennek a kormánynak sem lesz annyi pénze az egészségügyre, amennyiből a jelenlegi struktúrát fenn lehetne tartani. Ezért az erőforrásokat koncentrálni kell” – jelentette ki a kórházszövetség elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik