Belföld

Árvíz – Növelik a készültséget, Kiskörén megszüntették a duzzasztást

Hasonló mértékű védelmi készültséget tartanak fenn a Hortobágy-Berettyó bal parti, Bucsa és Nádudvar közötti árvízvédelmi szakaszán is.

Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) védelemvezetőjének tájékoztatása szerint a Berettyó folyó felső szakaszán és az Ér-főcsatorna teljes hosszán, valamint a Kálló alsó-, illetve torkolati szakaszán elsőfokú a készenlét.

Vasárnap reggel Pocsajnál 443, Berettyóújfalu térségében 372, Szeghalomnál 408, Borznál 324 centiméteres vízállást mértek. Szeghalomnál a Berettyó, Borznál a Hortobágy-Berettyó tovább árad.

Lovas Attila, a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötikövizig) védelemvezetője viszont arról tájékoztatott, hogy a Közép-Tisza vidékén is folytatódott a főfolyó áradása, és vízjárására tekintettel a kiskörei vízlépcsőnél a duzzasztást vasárnapra virradóra megszüntették. Emiatt a folyó Kisköre alatti szakaszán a következő napokban változó mennyiségű uszadék jelenik meg, amire a vízi eszközök üzemeltetésénél, illetve lekötésénél figyelemmel kell lenni.

A szakember további tájékoztatása szerint a Zagyván levonuló árhullám vasárnapra virradóra 453 centiméteres értéken tetőzött. A Hármas-Körös végig árad, de annak mértéke egyelőre védekezési fokozat elrendelését nem teszi szükségessé.

A Kötikövizig működési területén jelenleg a Hortobágy-Berettyón 52 kilométeren másod-, míg a Zagyván közel 100 kilométeren első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, ami a védművek mentén őr- és figyelőszolgálatot jelent.

A vízzel telített talajra lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására, valamint a befogadók folyók és a csatornák vízszintemelkedése miatt harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a kisújszállási és a karcagi belvízvédelmi szakaszon. A kisújszállási belvízvédelmi szakaszon megkezdődött a Villogó-főcsatorna felső szakaszának vízszintcsökkentése, ideiglenes tározóként a nagykunsági főcsatorna egyik fürtjét veszik igénybe.

Az elöntött területek nagysága meghaladta a 43 ezer hektárt, közelítve ezzel a 2010 tavaszán bekövetkezett “elöntési csúcshoz”, amely február 28-án 46.100 hektár volt.

Az elmúlt 24 órában 37 üzemelő stabil és 11 üzemelő mobil szivattyúval összesen mintegy 4,6 millió köbméter vizet emeltek a befogadókba. A Kötikövizig szivattyúkezelőinek munkáját a győri központú Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól érkezett 21 gépész segíti.

Az önkormányzatok közül Abony és Örményes harmad-, további tizenkét település másod-, míg öt elsőfokú szintet tartva védekezik a víz terjeszkedése ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik