Belföld

A tanulmányok előrehaladásának minimális sebességét szabályozná a HÖOK

Nem a lehetséges vizsgák számát maximálná, hanem a tanulmányok előrehaladásának minimális sebességét szabná meg a HÖOK.

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HŐOK), szombaton tartotta közgyűlését Szombathelyen.

Annak a hallgatónak, aki nem tudja adott idő alatt az előírt kreditmennyiség legalább felét teljesíteni, szűnjön meg a hallgatói jogviszonya – ismertette javaslatukat Körösparti Péter, a HÖOK elnöke, a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Egy 180 kredites képzés esetén, ideális esetben egy év alatt 60 kreditet kell teljesíteni, aki tehát két félév alatt nem tud 30 kreditet teljesíteni, annak szűnjön meg a hallgatói jogviszonya, hiszen az egy olyan csekély előrehaladási sebesség, amely szerintük nem indokolja, hogy az érintett felsőfokú tanulmányokat folytasson – magyarázta.

A HÖOK elnöke a szervezet közgyűlésén elfogadott döntésekről szólva a sajtótájékoztatón elmondta: hallgatói szervezetük megvitatta az új felsőoktatási törvény koncepcióját megalapozó vitaanyagot, melyhez elkészítették saját javaslataikat, melyeket a HÖOK választmánya és közgyűlése is egyhangúlag támogatott.

Egyetértünk azzal, hogy szükség van új felsőoktatási törvényre, és azzal is, hogy értékalapú legyen a felsőoktatás, a jelenleg hatályos törvény ugyanis kicsit terjengős és túlszabályozott – fűzte hozzá, jelezve azt is, hogy a törvény keretjellegét tekintve azonban aggodalmukat fejezik ki, a kerettörvény ugyanis szerintük akkor értelmezhető, ha ahhoz rendelkezésre állnak az alsóbbrendű jogszabályok és azok előzetes véleményezésére is van lehetőség.

Köröspari Péter hangsúlyozta: a tantárgyfelvételek számáról, illetve a vizsgák számának maximálásáról szóló rendelkezéseket – vagyis a javaslatukban foglalt, a hallgatók tanulmányi előrehaladásának “elvárt sebességéről” szóló rendelkezéseket – nem alacsonyabb jogszabályban, hanem az új felsőoktatási törvényben kell meghozni.

A HÖOK elnöke szólt arról is, hogy a tanulmányi és vizsgaszabályzat tekintetében ragaszkodnak ahhoz, hogy megmaradjon a a hallgatói képviseletek egyetértési joga, az intézményi döntéshozó testületekben, szenátusokban pedig meg kívánják tartani a legalább egynegyedes, legfeljebb egyharmados képviseleti arányt.

Körösparti Péter javaslataik közül – melyeket jövő héten írásban is eljuttatnak majd az oktatási tárcához – kiemelte még azt, hogy szerintük komolyabban kellene venni az oktatói munka hallgatói véleményezését, és egy olyan rendszert kellene kidolgozni, amelynek közvetlen hatása van az oktató bérezésére, jutalmazására vagy esetleg foglalkoztatására is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik