Belföld

Szájer nem híve a kétkamarás parlamentnek

Szerinte nincs szükség egy olyan kamarára, amely tovább növeli a politikai elit létszámát.

Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő nem híve a kétkamarás parlamentnek és “túl magasnak tartja azt a küszöböt”, hogy azt alkotmányt csak két egymást követő Országgyűlés kétharmados döntésével lehessen módosítani. A politikus, aki az új alkotmány koncepciójának kidolgozására a kormányfő által felkért társadalmi bizottság tagja, úgy fogalmazott: Magyarországnak van egy jól működő, a szuverenitást megfelelően kifejező parlamentje, ami egy házzal megfelelően működik.

Nincs szükség egy olyan kamarára, amely részben lassítja, részben pedig tovább növeli az amúgy is nagyméretű politikai elit létszámát – jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy az új alaptörvény rögzítené, az alkotmány akkor módosítható, ha a javaslatról két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, mindkét szavazásnál külön-külön az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával dönt, azt mondta: túl magasnak tartja ezt a küszöböt.

Ugyan szeretnénk az alkotmányt stabillá tenni, azonban az anyagban szereplő feltételek nem biztosítják az alkotmány rugalmasságát – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik