Belföld

Mostoha marad az időjárás

A tegnapi balesetek miatt újabb figyelmeztetést adott ki a rendőrség.

Csaknem ötezren vannak még áram nélkül Szabolcsban a fakidőlések miatt – közölte az áramszolgáltató E.ON Hungária. Demecser, Dombrád, Nyíregyháza, Virányos, Tiszavasvári, Ibrány, Gégény, Hajdú-Biharban pedig Polgár és Hajdúnánás egyes településrészein nincsen még áram. Az áramszolgáltató a katasztrófavédelemmel folyamatosan egyeztetve végzi a helyreállítási munkálatokat. Az E.ON szakemberei jelenleg is dolgoznak a hibák elhárításán.

Főként a teherautóknak okozott problémát a hó Zalában. A havazás délután négy órakor kezdődött, azóta körülbelül többször riasztották a tűzoltókat a megyében – nyilatkozta Szabó István a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Több koccanásos baleset történt a havas, csúszós utakon Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Gaskó Bertalan, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a csütörtöki balesetekben egy ember súlyosan, egy másik pedig könnyebben megsérült.

A rendőrség összesítése szerint az elmúlt 24 órában lényegesen több volt a közúti közlekedési baleset, mint az előző napokon. A rendőrség ezért ismét arra figyelmeztet, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napokban is ónos eső, havas eső, hó várható. Ezért mindenki csak megbízható műszaki állapotú járművel – ha lehet társsal – induljon útnak.

Készüljenek fel a váratlan helyzetekre, lehetőség szerint vigyenek magukkal meleg italt, takarót, meleg ruházatot. Gondoskodjanak útnak indulás előtt mobiltelefonjuk feltöltéséről is. Lehetőség szerint tartsanak a gépjárműben hóláncot, hólapátot, homokot. Amennyiben elakadnak, használják a vészvillogót, a járművet világítsák ki, azonnal vegyék föl a láthatósági mellényt.

Amennyiben útjukat nem tudják folytatni, motor járatása mellett – rendszeres szellőztetéssel – tartsák melegen az utasteret. Azonnal kérjenek segítséget a 112, a 107, vagy a 105-ös ingyenes segélyhívón a rendőrség és a tűzoltóság telefonszámán. Indulás előtt tájékozódjanak az út- és időjárási viszonyokról, menetközben hallgassák a közlekedési információkat.

Holnap estig a Kárpát-medence időjárását továbbra is egy hullámzó frontálzóna alakítja, marad a felhős, többnyire csapadékos idő. Csak holnap délutántól várható, hogy elsősorban délen, délkeleten felszakadozik a felhőzet. Csütörtökön dél, délkelet felől egyre többfelé lehet eső, néhol ónos eső, északon, északnyugaton havazás, havas eső. Éjszaka eleinte északon, majd ismét egyre többfelé alakul ki csapadék; többnyire eső, de északnyugaton havazás, havas eső, néhol ónos eső.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik