Belföld

Felfordulás az utakon – rendőrségi tanácsok

Reggel 7 és délután 5 óra között körülbelül 200 riasztás érkezett a tűzoltókhoz.

A legtöbbször – 140 esetben – közlekedési balesetekhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, mivel sok autó csúszott árokba, vagy ütközött össze az ónos eső miatt. A többi helyszínre pedig főképp vizet szivattyúzni, fákat kivágni hívták őket. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint az időjárás Vas, Zala, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében okozta a legtöbb gondot.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerda esti közleménye szerint az egész napos havazás, ónos eső, hóátfúvások nem csak kellemetlenséget, de az átlagosnál jóval több balesetet okoztak az utakon. A rendőrség ezért nyomatékosan kér mindenkit, hogy amennyiben – főleg hosszabbra tervezett – útra indulnak és az utazás halaszthatatlan, a megszokottnál is körültekintőbben ellenőrizzék gépjárművük műszaki állapotát.

Ezen felül arra kérik a közlekedőket, hogy készüljenek fel a váratlan helyzetekre, lehetőség szerint vigyenek magukkal meleg italt, takarót és meleg ruhát is. Gondoskodjanak indulás előtt mobiltelefonjuk feltöltéséről, kocsijukban pedig tartsanak hóláncot, hólapátot, illetve szóró homokot. Ha a kocsi elakadt, mindenképp használni kell a vészvillogót. A jármű ilyen helyzetekben mindig maradjon kivilágítva, az utasok pedig a mentés megkezdésekor azonnal vegyék föl a láthatósági mellényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik