Belföld

Ezrek várnak a kötelezővel

Közel 2.8 millió autó van magánkézben az országban, és a felének idén újra kötötték a biztosítását a novemberi kampányban. Ugyanakkor tízezernél is több az olyan autótulajdonos, aki a mai határidőig felmondja a kötelezőjét, de csak december végén köt újat.

Nem változnak a kötelező biztosítási díjak, legalábbis december 31-ig. A novemberi kampány-árakon köthetnek szerződést, például azok, akik decemberben vesznek új autót, de azok is, akik ma felmondják ugyan a biztosításukat, de még nem döntötték el, hogy hova szerződnek.

Tavaly valamivel több mint tízezer olyan gépjármű tulajdonos volt, aki az utolsó napon felmondta a kötelezőjét, de csak december végéig kötött újat. Idén ez a szám akár meg is duplázódhat. Ennek az az egyik oka, hogy 2010-ben a céges autók kgfb-kötése a tavalyihoz képest bonyolultabbá vált, így vélhetően megismétlődik a tavalyi gyakorlat: a cégek halogatják a legtovább a döntést.

A szakma több képviselőjével szemben, a CLB Biztosítási Alkusz Kft. úgy véli, nem kell attól tartani, hogy jövőre magasabb biztosítási árak lesznek. Ennek egyik oka, hogy a csaknem 10 százalékos részesedést szerzett Astra biztosító tovább erősödhet a piacon. Mindez csak akkor lehetséges, a Romániából idén érkezett versenytárs elnyeri a magyarok bizalmát, és jó szolgáltatásokat nyújt az elkövetkezendő időszakban – nyilatkozta Németh Péter, a cég kommunikációs vezetője.

A biztosítási árak alacsony szinten tartásában szerepe lehet más szereplőknek is, akik jövőre lépnek színre. Sajtóhírek szerint több új vetélytárs megjelenése is várható, ilyen például a nemrég a tőzsdére is bevezetett CIG biztosító. Nekik már csak azért is meg kell küzdeniük a magyar autósok kegyeiért, mert a gépjármű tulajdonosok a 2008-ban csődbe jutott MÁV Általános Biztosító Egyesület – botránya óta, kétszer is meggondolják, hogy a legolcsóbb biztosítást kössék-e meg, vagy egy drágább, de ismertebb, megbízhatóbbnak tűnő márkához ragaszkodjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik