Belföld

Csütörtökön lesz nyilvános az alkotmány koncepciója

A preambulum utalna a Szent Koronára, és nehezebb lenne módosítani az új alaptörvényt.

Várhatóan csütörtökön felkerül az Országgyűlés honlapjára az új alkotmány szabályozási koncepciója – tudta meg Salamon Lászlótól, a bizottság kereszténydemokrata elnökétől az MTI. A testület elnöke elmondta: az összegző munkacsoport szerdán tárgyalt a dokumentumról, amelyet elfogadott és azt várhatóan csütörtökön hozzák nyilvánosságra.

A Vasárnapi Hírek (VH) című újság internetes oldalán szerdán ismertet egy munkaanyagot. Salamon László ezzel kapcsolatban – tartalmi részletek ismertetése nélkül annyit mondott – hogy az előzetes munkaanyagon szerdán még korrigáltak, azon “némi változtatást” hajtottak végre.

A VH által megszerzett dokumentum szerint a bizottság azt javasolja, hogy az új alaptörvény elvként fogadja el: az alkotmányozó hatalom az Országgyűlés, mint a nemzet képviseletére hivatott testület. Az alkotmány Magyarország legfontosabb jogforrása; legyen rövid, tömör és az alkotmányos elvek megfogalmazásában emelkedett, megszövegezésénél arra kell törekedni, hogy ne szoruljon gyakori módosításra. Utóbbi kapcsán az új alaptörvény rögzítené, hogy “az alkotmány akkor módosítható, ha a javaslatról két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, mindkét szavazásnál külön-külön az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával dönt”.

A bizottság javasolja, hogy a preambulum utaljon a Szent Koronára, mint a magyar államiság kifejezőjére, valamint méltassa ezeréves történelmi múltunkat, a kereszténység szerepét történelmünkben.

Az állami lobogó meghatározása szerint annak fehér sávjában a címer szerepelne. A jelenlegi alkotmány szerint a hivatalos állami lobogó a címer nélküli trikolor. Az új alkotmány kiemelt védelemben részesítené a házasságot, mint “a férfi és a nő legalapvetőbb és legtermészetesebb közösségét és az ezen alapuló családot”. Vagyis ez kizárná az azonos neműek házasságát. “A szabadság, az alapvető jogok, a házasság és a család tiszteletben tartása és védelme az állam elsőrendű kötelessége” – olvasható a munkaanyagban.

AJÁNLOTT LINK:

Íme az alkotmánykoncepció (vasarnapihirek.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik