Belföld

Csak az üljön autóba, akinek muszáj

Narancsriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szerdán kiterjedt, tartós ónos esőre kell számítani. Dél, délnyugat felől egyre többfelé valószínű csapadék. Az éjszaka megkezdődött havazás egyre nagyobb területekre terjed ki, már megjelent az ónos, illetve fagyott eső is Csongrádban, Bács-Kiskun déli részén, Tolnában, Baranyában és Somogy egyes részein. Budapesttől délre is egyre többfelé és egyre erősebben havazik. Az OMSZ narancsriasztást adott ki.

Az északnyugati, északi tájakon napközben tartós, időnként intenzív lehet a havazás, másutt inkább eső, ónos eső hullhat. Napközben -4, +1, este -2 és +5 fok között alakul a hőmérséklet. A megélénkülő északkeleti széllel is számolni kell, ahol ez hóeséssel társul, hófúvásra is fel kell készülni.

Mint korábban beszámoltunk róla, hajnalban már tragédia történt az M1-esen, ahol három kamion ütközött.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint a mai napon Pest megye területére havazás és fagyott eső, valamint ónos eső várható. A megyei rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a csúszós, helyenként lefagyott útszakaszokon a megfelelő sebesség megválasztása mellett óvatosan közlekedjenek. Javasolja továbbá a téli gumi használatát.

Csak az induljon el autóval a Dunántúlon is, akinek halaszthatatlan dolga van, és akkor is csak megfelelő műszaki állapotú, a téli közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsival. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra figyelmeztet, hogy amíg nem áll el az ónos eső, nem tudnak eredményes munkát végezni, mert a csapadék lemossa a jégről a sót.

Éppen ezért az ónos eső okozta jegesedéssel a társaság síkosság-mentesítő járművei is lassabban bánnak el, mint a hóval. A cég szakemberei és munkagépei 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak. Ugyanakkor a rendkívül energia és időigényes munkák miatt a társaság a közlekedők türelmét és megértését kéri.

A cég arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az ónos esővel érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van. Indulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról. Az érdeklődők friss információkat a társaság Útinform szolgálatától kaphatnak a 06-1-336-2400-as telefonszámon, de kereshetik a társaság megyei ügyeleteit is, amelyek elérhetősége megtalálható a www.kozut.hu internetes oldalon.

Ha valaki elakadna járművével a havazás, esetleg az ónos eső miatt, hívja a tűzoltóság szakembereit a 105-ös, vagy a 112-es általános segélyhívó számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik