Belföld

A Nemzeti előtt követelte Alföldi távozását a Jobbik

A demonstráción néhány tucatnyi tüntető vett részt, rendbontás nem történt. Gyalázkodó hívásokat kapnak fideszes politikusok.

Pörzse Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselője a tüntetésen azt mondta, Alföldi Róbert teljesen alkalmatlanná vált a Nemzeti Színház vezetésére azzal, hogy Erdély elcsatolásának évfordulóját, egyben Románia nemzeti ünnepét engedélyezte volna megünnepelni a színház épületében. Az ellenzéki politikus hozzátette: az kevés, hogy Alföldi Róbert később visszavonta az engedélyt és bocsánatot kért, szerinte le kell mondania a teátrum vezetéséről.

A rendezvényen ugyancsak felszólaló Novák Előd, a Jobbik egyik alelnöke a kulturális kormányzattól követelte Alföldi Róbert azonnali leváltását, aki szerinte színvonaltalan és deviáns produkciók műsorra tűzésével alkalmatlanná vált a színház vezetésére.

A tüntetésen néhány tucatnyi szimpatizáns vett részt, köztük a Jobbik parlamenti képviselői valamint Vona Gábor pártelnök. A helyszínt ugyancsak több tucatnyi rendőr biztosította, de atrocitás a rendezvény végéig nem történt.

Gyalázkodó telefonhívások

Közben Lukács László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának, illetve ellenőrző albizottságának fideszes tagja úgy fogalmazott: terroristamódszer, hogy a kuruc.info nyilvánossá tette Alföldi Róbert színházigazgató és az állításuk szerint “őt védelmező” négy fideszes parlamenti képviselő mobiltelefonszámát. Lukács szerint inkorrekt, hogy Novák Előd, a bizottság ellenőrző albizottságának jobbikos elnöke az albizottság napirendjére tűzte Alföldi leváltását. A fideszes képviselők már korábban jelezték: Novák a napirendi pontok megválasztásával túllépte az albizottság hatáskörét, ők pedig nem kívánnak asszisztálni ahhoz, hogy a jobbikos politikus sorozatosan saját pártpolitikai céljaira használja fel a bizottság ülésének összehívását, ezért a csütörtökre tervezett ülésen nem vesznek részt

A Jobbik saját felhívásában a kormánypárti képviselők egyébként a parlament honlapján is megtalálható e-mail-címét tette közzé, a kuruc.info hírportál viszont ezen túlmenően a képviselők mobiltelefonszámait is közölte.

Menczer Erzsébet és Németh Zoltán, a Fidesz két képviselője elmondták: mindketten számos telefont kaptak, a hívók legtöbbje pedig gyalázkodó hangnemben beszélt velük. Németh szerint a honlapon található cikk címe ráadásul hamis színben tünteti fel a Fidesz képviselőit: ők ugyanis a távolmaradásukkal nem védelmezni kívánják Alföldi Róbertet. “Ellenkezőleg”, a múlt héten a Fidesz és a KDNP is közleményben tiltakozott az ellen, hogy a Nemzeti Színház adjon színhelyet Románia nemzeti ünnepének megtartásához – hívta fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik