Belföld

Vita a nők nyugdíjazásáról

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2010. 11. 30. 11:39

A kormány szerint elismerés a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása. Az ellenzék a gyermekvállalás támogatását szorgalmazná.

A kormány a nők kettős helytállását kívánja elismerni azzal a kedvezménnyel, amely szerint korhatár nélkül nyugdíjba mehetnek azok, akik negyven évig járulékfizetői voltak a nyugdíjrendszernek – mondta kedden Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az erről szóló törvényjavaslat expozéjában a parlamentben.

A szakminiszter hangsúlyozta: elég 32 év munkaviszony is a kedvezmény igénybe vételéhez, ha a 40 évhez hiányzó időben az igénylő gyermeknevelés miatt volt távol a munkától.
Réthelyi leszögezte: az öregségi nyugdíj jogosultsági feltétele, a korhatár előtti nyugdíjazás jogosultsági feltétele, illetve a nyugdíj mértékének számítása sem változik az új törvénnyel.

Az ellenzéki frakciók – MSZP, Jobbik, LMP – vezérszónokai felszólalásaikban egységesen felhívták rá a kormány figyelmét, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával, illetve a nőknek adandó kedvezménnyel a kormány csak ront a jelenlegi helyzeten, miszerint nincs elég aktív munkavállaló aki fizetni tudná a nyugdíjakat. Az ellenzéki pártok a gyermekvállalás támogatásának fontosságára hívták fel a kormánypártok figyelmét.

Az MSZP és az LMP vezérszónoka élesen kifogásolta a javaslatot azért is, amiért a 40 év munkaviszonyba nem számít bele például a szakképzésben eltöltött idő, ami súlyosan diszkriminatív és rossz üzenetet hordoz magában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.