Belföld

Vita a nők nyugdíjazásáról

A kormány szerint elismerés a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása. Az ellenzék a gyermekvállalás támogatását szorgalmazná.

A kormány a nők kettős helytállását kívánja elismerni azzal a kedvezménnyel, amely szerint korhatár nélkül nyugdíjba mehetnek azok, akik negyven évig járulékfizetői voltak a nyugdíjrendszernek – mondta kedden Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az erről szóló törvényjavaslat expozéjában a parlamentben.

A szakminiszter hangsúlyozta: elég 32 év munkaviszony is a kedvezmény igénybe vételéhez, ha a 40 évhez hiányzó időben az igénylő gyermeknevelés miatt volt távol a munkától.
Réthelyi leszögezte: az öregségi nyugdíj jogosultsági feltétele, a korhatár előtti nyugdíjazás jogosultsági feltétele, illetve a nyugdíj mértékének számítása sem változik az új törvénnyel.

Az ellenzéki frakciók – MSZP, Jobbik, LMP – vezérszónokai felszólalásaikban egységesen felhívták rá a kormány figyelmét, hogy a nyugdíjrendszer átalakításával, illetve a nőknek adandó kedvezménnyel a kormány csak ront a jelenlegi helyzeten, miszerint nincs elég aktív munkavállaló aki fizetni tudná a nyugdíjakat. Az ellenzéki pártok a gyermekvállalás támogatásának fontosságára hívták fel a kormánypártok figyelmét.

Az MSZP és az LMP vezérszónoka élesen kifogásolta a javaslatot azért is, amiért a 40 év munkaviszonyba nem számít bele például a szakképzésben eltöltött idő, ami súlyosan diszkriminatív és rossz üzenetet hordoz magában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik