Belföld

Változatlanok az erőviszonyok a pártok között

Az elmúlt 20 évben csak a Fidesz-KDNP tudta támogatottságát ilyen sokáig megőrizni.

A Századvég Alapítvány szerint “most vasárnap” a Fidesz-KDNP-re a megkérdezettek 45, az MSZP-re 12, a Jobbikra 8, az LMP-re 4 százaléka voksolna. A Fidesz-KDNP ezzel 2 százalékot vesztett támogatottságából, az MSZP egy százalékot szerzett.

A megkérdezettek több mint negyede (28 százaléka) nem nevezett meg támogatandó pártot; ők vagy nem tudtak, vagy nem akartak a kérdésre válaszolni. A válaszadók 3 százaléka legszívesebben valamelyik parlamenten kívüli pártot juttatná az Országgyűlésbe.

A Századvég szerint a “részvételüket biztosra ígérő biztos pártválasztók” között a Fidesz-KDNP előnye még stabilabb. A kormánypártoknak több mint négyszerese a támogatottsági fölénye (66 százalék) a legerősebb ellenzéki párt, a szocialisták táborához képest (15 százalék).

Ebben a választói csoportban a Jobbikra 11 százaléknyian szavaznának, az LMP a bejutási küszöböt kismértékben meghaladó támogatottsági szinten áll (6 százalék).

A biztos szavazó pártválasztók két százaléka adná más pártra a voksát. A Századvég mostani felmérésénél a részvételi hajlandóság 53 százalékos szintjét mérte, ami két százalékponttal kevesebb az októberi adatfelvételhez képest.

A Szonda Ipsos ugyancsak ma hozta nyilvánosságra hasonló felmérését. A Népszabadságban ismertetett adatok szerint egy “most vasárnapi” választáson a Fidesz-KDNP-re a megkérdezettek 37, az MSZP-re 10, a Jobbikra 4, míg az LMP-re 2 százaléka szavazna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik