Belföld

Navracsics: lesz pénz a kenőpénz ellen

Korrupciós ügyekre specializált csoport alakulhat az ügyészségen.

A Transparency International Magyarország rendezvényén az igazságügyi miniszter azt mondta, jövőre az ügyészség költségvetése – az előző évekhez képest – mintegy hárommilliárd forinttal emelkedik, és kap egy plusz egymilliárd forintos “korrupcióellenes csomagot” is.

Ez 55 új munkatárs felvételét teszi lehetővé, így létrejöhet a korrupcióval kiemelten foglalkozó munkacsoport – mondta Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes szerint most jogalkotási szempontból átmeneti helyzetben van az ország.

Mint mondta: az új alaptörvényben lenne egy közpénzügyi fejezet, alkotmányos szabályozás rangjára emelnék a közpénzügyekkel való bánásmódot. A versenyképesség egyik legnagyobb gátja ugyanis a korrupció, amely a demokrácia szívét, a bizalmat támadja meg – tette hozzá.

Navracsics abban bízik, hogy a közigazgatás reformja az államigazgatás területén a működés tisztulását is jelenti, az egykulcsos adó pedig kifehéríti a szürkegazdaságot. Hozzátette: dolgoznak a kormánytisztviselőkre vonatkozó etikai kódexen.

Egy kérdésre válaszolva a miniszterelnök-helyettes elmondta azt is, hogy önmagában azért nem zárna ki valakit egy szakmai vagy politikai pályáról, mert “valakinek” a rokona, ám ha csak ezért került oda, az helytelen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik