Belföld

Tölgyessy: nincs visszaút a kormányfőnek

24.hu
24.hu

2010. 11. 29. 09:33

A kétharmad hatalma vagy átka irgalmatlanul hajtja előre a kormányfőt.

A kormány által javasolt új feltételek között alig lesz valaki, aki érdekelt marad magánnyugdíj-pénztári tagsága megtartásában. A kabinet döntésével tartalmilag lényegében államosítja a kötelező nyugdíjpénztárakat – mondta az MR1-Kossuth Rádióban Tölgyessy Péter.

Az alkotmányjogász szerint alighanem téves döntés volt a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer bevezetése, de most a nyugdíjpénztárak felszámolásának is meglesz a maga nem csekély költsége. A most felélt megtakarítások már középtávon is hiányozni fognak – mondta.

Tölgyessy szerint a kormány most nem a nyugdíjasokat akarja megvédeni, adócsökkentési terveihez keres közvetlenül minél kevésbé fájdalmasan elérhető fedezetet. A kabinet az ország megtakarításait éli fel kétséges növekedési reményekért.

Az elemző úgy látja, egyre biztosabban megmutatkozik a kétharmados többség csapdájának előre tudható létezése. A rendkívüli intézkedések teremtette források két-három esztendő után kimerülnek. A külföldi befektetők messze elkerülhetik az országot.

“Az orbáni kísérlet akár katasztrófába is torkollhat.” A kormányfőnek rendszere biztos megalapozásához legalább négy-öt százalékos növekedésre van szüksége. Nincs számára visszaút, megkezdett művét átütő sikerre kell vinnie, vagy elbukik.

AJÁNLOTT LINK:

Tölgyessy: a kétharmados hatalom sodrásában (MR1-Kossuth Rádió)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.