Belföld

Ma tárgyalják a nyugdíjpénztárak ügyét

Ma kezdődik a nyugdíjpénztár-választásról szóló törvénymódosítások tárgyalása az Országgyűlésben. A Ház e heti végleges napirendjéről szintén ma dönt a házbizottság rendkívüli ülése.

A Ház ma folytatja le a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások általános vitáját. Ez az indítvány tartalmazza egyebek mellett: a magán-nyugdíjpénztári tagnak személyesen kell kérnie az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tag maradhasson, ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerül át, az addigi befizetései pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek.

Ugyancsak ma kezdődik az egyszerűsített foglalkoztatásról, illetve a földgáz biztonsági készletezéséről szóló előterjesztések általános vitája, amelyeket házszabálytól eltéréssel szeretne tárgyalni a Fidesz. Ha a képviselők négyötöde támogatja ezt, akkor már ma szavazhatnak is az indítványokról. Ha elutasítja, akkor szerdán is lesz ülés. (Az ellenzéki pártok előzetesen úgy nyilatkoztak, hogy nem járulnak hozzá a házszabálytól eltéréshez.)

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényjavaslat szerint mégsem lehetne december elsejétől SMS-ben adatot bejelenteni; a földgáz biztonsági készletezéséről szóló indítvány pedig lehetőséget adna az energiapolitikáért felelős miniszternek arra, hogy rendeletben határozza meg a kisfogyasztók gázárát.

Zárószavazás lesz az ügyvédekről, és a Kolontár melletti vörösiszap katasztrófát vizsgáló bizottság felállításáról szóló indítványokról. Ugyancsak voksolhatnak a képviselők a kormánytisztviselők jogállásáról, valamint a 2011. évi népszámlálásról szóló törvénymódosításokról, amennyiben ezeknél nem fogad el módosító indítványt az Országgyűlés.
Megválaszthatja a parlament a Magyar Államvasutak Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002-2010. közötti döntések vizsgálatára létrehozott országgyűlési vizsgálóbizottság alelnökét, tisztségviselőit és tagjait. (Az MSZP Göndör Istvánt, az LMP Jávor Benedeket javasolja a testület alelnöki posztjára, a bizottságban viszont csak egy alelnök dolgozhat. Ha erről az ellenzék nem tud megállapodni, akkor vagy a házelnök dönt az alelnök személyéről, vagy alelnök nélkül működik majd a testület.)

Az Országgyűlés ma négy részletes vitát is lefolytat: a jövő évi költségvetést megalapozó törvényekét, a PSZÁF-törvényét, az egyes pénzügyi tárgyú jogszabályok, valamint az egyes állami tulajdonú szakosított hitelintézetekre vonatkozó törvények módosításáét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik