Belföld

Borús vagy derűs brüsszeli jóslat

Egy uniós jelentésnek lehet két vagy akár több olvasata is.

Uniós figyelmeztetést kapott Magyarország – írja a Napi Gazdaság az Európai Bizottság (EB) ma kiadott gazdasági előrejelzéséről. Ugyanebből a dokumentumból az MTI azt emeli ki, hogy Brüsszel a gazdasági növekedés fokozatos javulását prognosztizálta Magyarországnak.

A hírügynökség ugyanakkor szintén hozzáteszi, hogy az Európai Bizottság szerint az államháztartás hiánya jövőre ismét emelkedni fog, miközben megkezdődik a munkanélküliség lassú csökkenése, és kisebb lesz az infláció is.

A Napi Gazdaság cikkében emlékeztet arra is, hogy az EB számai némileg borúlátóbbak a kormány előrejelzéseinél. A pénzügyi szektort sújtó különadó miatt minden bizonnyal csökkenni fog a hitelkihelyezés. Ez mind a fogyasztást, mind a beruházásokat negatívan fogja érinteni.

A Napi Gazdaságon kívül a többi gazdasági lap is fontosnak tartja a jelentésből, hogy a szektoradók körüli bizonytalanságok a kiszámíthatatlanság érzetét keltik a befektetőkben és az üzleti élet szereplőiben.

Az Ecoline.hu borúsnak minősíti a brüsszeli jelentést, és emlékeztet arra, hogy a magyar kormány nyugdíjpénztári terveinek hatásaival nem számoló prognózis szerint a költségvetés GDP-arányos hiánya az idei 3,8 százalékról jövőre 4,7 százalékra, 2012-ben 6,2 százalékra nő.

AJÁNLOTT LINKEK:

Magyar hiány: borús prognózis Brüsszelből (Ecoline.hu)
Uniós figyelmeztetést kapott Magyarország (napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik