Belföld

Kövér László: nem lesz félelnöki rendszer

A házelnök nem tartja szükségesnek, hogy legyen népszavazás az új alaptörvényről.

Kövér László szerint pártja, a Fidesz vezette kormánytöbbség új, demokratikus modellt épít.

Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek adott interjúban elutasította, hogy mostani lenne az egyetlen lehetséges demokratikus modell, közjogi berendezkedés, annál demokratikusabb nincs. Mint mondta, ha az új rendszer elé a régi alkotmányos akadályokat állít, akkor ezeket el kell hárítani.

Kövér általában nem ért egyet azzal, hogy a parlamenti többség aktuálpolitikai céljai alapján módosítgatja az alkotmányt, de szerinte Magyarországon rendkívüli helyzet van, “erkölcsi-jogi” felfogása szerint így elfogadhatóak az elmúlt hetek intézkedései.

A Fidesz politikusa pártja új demokratikus modelljéről azt mondta: szimbolikusan lezárnak egy korszakot is az új alkotmánnyal, amely egy mondatot tart meg a maiból, azt, ami a ma hatályos szövegben is megegyezik a még 1949-ben elfogadottal, azaz azt, hogy “Magyarország fővárosa Budapest”.

A rendszer azonban ugyanaz a parlamentáris demokrácia lesz, mint most, nem lesz elnöki, félelnöki rendszer. Az alkotmányos berendezkedés alappillérein nem kell módosítani, de 20 év után van min változtatni – mondta. Kövér ide sorolta a választójogot, az önkormányzati rendszert, a hadsereget, a rendőrséget, a titkosszolgálatokat, a közigazgatást érintő kérdéseket.

A házelnök hangsúlyozta: az alkotmánnyal kapcsolatban saját véleményét mondja, még nincs döntés az alapvető politikai kérdésekben. Az egy- vagy kétkamarás parlament kérdéséről Kövér László azt mondta, vannak érvek a kétkamarás parlament mellett, ám annak létrehozásával nehezen megválaszolható kérdéseket nyitnának ki.

A Szent Koronával kapcsolatban Kövér László aláhúzta: az új alkotmány preambulumának utalnia kell a történelmi hagyományokra, a magyar állam és kultúra keresztény gyökereire. A határon túli magyarokról szólva kiemelte: az alkotmánynak nem szabad megtiltania, hogy a nem otthon élő állampolgárokat szavazati jog illesse meg.

Racionálisabb működési módra kell áttérnie az Országgyűlésnek

Kövér László szerint az Országgyűlésnek 2011-ben racionálisabb működési módra kell áttérnie, sem a kormány, sem a képviselők nem fogják bírni a mostani tempót. A házelnök azt mondta, a Ház jövő évi működését illetően a frakcióvezetőknek tesz az ésszerűsítést szolgáló javaslatokat, de radikális változásokat nem tervez.

Kövér László fenntartja azt a korábbi álláspontját, amely szerint jövőre meg kellene változtatni a parlament jelenlegi, heti ülésezési rendjét. Meg kell keresnie a lehetőségét és a megoldását annak, hogy az ellenzék parlamenti megszólalási, illetve a kormány tevékenységét érintő kérdezési jogait ne csorbítsák.

Erre akár hetente is lehetne lehetőséget biztosítani úgy, hogy közben ne kelljen a képviselőknek minden héten a határozatképességet biztosítaniuk. Szerinte ezt a felvetést az ellenzéki képviselők a következő választások közeledtével érthetik meg, most ugyanis – ellentétben a kormánypártiakkal – nincs egyéni körzetük, ahol szintén dolgozniuk kell.

Az új típusú működés melletti érv az is, hogy jövőre Magyarország ellátja a Európai Unió soros elnökségét. A bizottsági struktúra átalakítását firtató kérdésre “rosszindulatúaknak” nevezte azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint az ellenzéki vezetőktől el akarnák venni a számvevőszéki és a nemzetbiztonsági bizottságot.

Az országgyűlési hivatal dolgozóinak esetleges leváltásáról Kövér László azt mondta: nem tervez semmilyen radikális átalakítást, főleg nem tömeges elbocsátást. Ez nem jelenti azt – közölte -, hogy eddig nem voltak kisebb átalakítások a struktúrában, vagy hogy ne lehetnének a jövőben is hasonlóak a bizottsági elnökök tapasztalatainak figyelembe vételével.

A házelnök a sajtó jövőbeni parlamenti működéséről azt mondta: lesznek kisebb, az ésszerű működést szem előtt tartó változások, amelyek “nem a liberalizmus irányába” mutatnak. Nem tartja például a sajtószabadság elidegeníthetetlen részének, amikor “mozsárágyú nagyságú teleobjektívvel fotózzák a parlamenti képviselők asztalait” – hozott példát Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke jövőre összehívja a KMKF-et

Kövér László a jövő év elején hívja össze a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF). A házelnök szervezet megtartását firtató kérdésre azt válaszolta, nem az ő jóindulatától függ, országgyűlési határozat hozta létre az intézményt. Mint mondta, mivel volt MÁÉRT-ülés, eddig nem látta értelmét a fórum összehívásának.

Kövér László felvetette: nem biztos, hogy ugyanazon szereplőket kell tömörítenie a KMKF-nek és a MÁÉRT-nak. Előbbi a törvényhozás mellett működtethető, konzultatív szervezet lehetne, utóbbi pedig az operatív nemzetpolitika irányításában, a kormány végrehajtó hatalmának gyakorlásában lehetne egyfajta kontrolláló, tanácsadó szerv – tette hozzá.

A házelnök szerint el kell dönteni, milyen, a világ magyarjainak nevét, címét nyilvántartó köztestületet hozzanak létre. Utalt arra, hogy ezt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vetette fel, rámutatva arra, hogy léteznek olyan típusú funkciói a nemzetpolitikának, amelyeket nem feltétlenül a kormánynak kell ellátnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik