Belföld

Jogsértések 2002-2010: az albizottság elfogadta a jelentést

A részjelentés csaknem negyven jogsértő esetet sorol fel a 2006-os őszi események kivételével.

Elfogadta a parlament emberi jogi bizottságának albizottsága azt a részjelentést, amit Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő készített a 2002 és 2010 közötti, alapvető politikai szabadságjogokat érintő állami jogsértésekről.

Gaudi-Nagy Tamás a bizottság ülése után elmondta, a részjelentés bemutatja, hogyan működött az elmúlt nyolc évben a szocialista-liberális kormány. Megfogalmazása szerint a hatalom megtartására használták a jogalkalmazást, és megfélemlítették azokat, akik “ellenálltak”, és alapvető jogaikat gyakorolva kimentek az utcára. A jelentés – a képviselő szerint – azt üzeni, hogy nem szabad tovább folytatni azt a diktatórikus önkényuralmi szemléletet, ami a hatalom megtartásának eszközévé silányította a rendvédelmi szerveket. Az ellenzéki képviselő reményei szerint a dokumentum egyik következménye az lesz, hogy ez a gyakorlat nem fog tovább folytatódni.

A parlament emberi jogi bizottsága – mint a mostani testület főbizottsága – a december 6-i héten tárgyalja majd a részjelentést. A mostani dokumentum egyébként nem foglalkozik a 2006-os őszi eseményekkel, azokról az albizottság korábban már elfogadta jelentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik