Belföld

BKV-sztrájk kerülhet a fenyőfa alá

24.hu
24.hu

2010. 11. 26. 06:35

Tizenkétezer dühös ember vár a jogos jussára.

A Népszabadság szerint karácsonykor leállhat a budapesti tömegközlekedés, mivel a BKV dolgozói a sztrájktól se riadnak vissza, ha nem kapják meg éves bérük maradványrészét. A jelenlegi helyzet alapján decemberben még csak a bértömegmaradvánnyal marad adós a BKV, januárban viszont már a bérekre sem futja majd – írja a lap.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke azt mondta a Népszabadságnak, hogy tárgyaltak a BKV gazdasági igazgatójával, aki szerint nem tudnak fizetni. Az állam még mindig adós a cég költségvetésébe is beépített összeggel.

A BKV Zrt. a lap kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a támogatás átutalásáról jelenleg is egyeztetnek, abban bíznak, hogy az összeg november végéig megérkezik. A vállalat nem tartja indokoltnak a sztrájkhelyzetet, tárgyalnak a bérmegállapodás szerinti pénzmaradvány elosztásáról tárgyalnak az érdekképviseletekkel, bíznak a megegyezésben.

Gulyás Attila szerint viszont a dolgozók már nem hisznek az ígéreteknek, és most nem is a BKV vezetésén múlik a teljesítés, hiszen a menedzsment elismeri a követelésüket, csak nincs miből fizetnie. Az állam teljesen kivérezteti a vállalatot. Tizenkétezer dühös ember vár a jogos jussára. Az érdekvédő úgy véli, az eddigiekből is jól látszik, hogy ez a kormány csak a nyomásgyakorlásból ért.

Gulyás később az MTI-nek azt mondta: a sztrájk a legvégső nyomásgyakorló eszköz, egyelőre értékelik a helyzetet, egyeztetnek a szakszervezetekkel, sztrájkot akkor hirdetnek, ha a testületek így döntenek. Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a BKV Liga Munkástanács Szövetség és a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége nevében azt mondta: jelenleg nincs sztrájkhelyzet.

Addig, amíg a cég vezetése hivatalosan nem tájékoztatja őket arról, hogy nem tudnak fizetni, addig nem lenne szabad a munkavállalókat azzal riogatni, hogy nem kapnak bért. Az MTI birtokába került dokumentum szerint a BKV hivatalosan is tájékoztatta a szakszervezeteket arról, hogy a BKV-nak nem áll módjában év végéig kifizetni semmilyen juttatást.

AJÁNLOTT LINK:

BKV-sztrájk karácsonykor? (Népszabadság)

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • bkv

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.