bkv
Belföld

BKV-sztrájk kerülhet a fenyőfa alá

Tizenkétezer dühös ember vár a jogos jussára.

A Népszabadság szerint karácsonykor leállhat a budapesti tömegközlekedés, mivel a BKV dolgozói a sztrájktól se riadnak vissza, ha nem kapják meg éves bérük maradványrészét. A jelenlegi helyzet alapján decemberben még csak a bértömegmaradvánnyal marad adós a BKV, januárban viszont már a bérekre sem futja majd – írja a lap.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke azt mondta a Népszabadságnak, hogy tárgyaltak a BKV gazdasági igazgatójával, aki szerint nem tudnak fizetni. Az állam még mindig adós a cég költségvetésébe is beépített összeggel.

A BKV Zrt. a lap kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a támogatás átutalásáról jelenleg is egyeztetnek, abban bíznak, hogy az összeg november végéig megérkezik. A vállalat nem tartja indokoltnak a sztrájkhelyzetet, tárgyalnak a bérmegállapodás szerinti pénzmaradvány elosztásáról tárgyalnak az érdekképviseletekkel, bíznak a megegyezésben.

Gulyás Attila szerint viszont a dolgozók már nem hisznek az ígéreteknek, és most nem is a BKV vezetésén múlik a teljesítés, hiszen a menedzsment elismeri a követelésüket, csak nincs miből fizetnie. Az állam teljesen kivérezteti a vállalatot. Tizenkétezer dühös ember vár a jogos jussára. Az érdekvédő úgy véli, az eddigiekből is jól látszik, hogy ez a kormány csak a nyomásgyakorlásból ért.

Gulyás később az MTI-nek azt mondta: a sztrájk a legvégső nyomásgyakorló eszköz, egyelőre értékelik a helyzetet, egyeztetnek a szakszervezetekkel, sztrájkot akkor hirdetnek, ha a testületek így döntenek. Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége, a BKV Liga Munkástanács Szövetség és a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeteinek Szövetsége nevében azt mondta: jelenleg nincs sztrájkhelyzet.

Addig, amíg a cég vezetése hivatalosan nem tájékoztatja őket arról, hogy nem tudnak fizetni, addig nem lenne szabad a munkavállalókat azzal riogatni, hogy nem kapnak bért. Az MTI birtokába került dokumentum szerint a BKV hivatalosan is tájékoztatta a szakszervezeteket arról, hogy a BKV-nak nem áll módjában év végéig kifizetni semmilyen juttatást.

AJÁNLOTT LINK:

BKV-sztrájk karácsonykor? (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik