Belföld

Van, aki nem veri be a fejét a bérplafonba

Szerződésben rögzített prémiumokkal és cafetériával emelték 2 millió fölé több állami vállalat vezetőjének fizetését.

Egyre többen kapnak “felmentést” az Orbán Viktor által a közszférában meghirdetett kétmilliós bérplafon alól. A Népszabadság azt írja, hogy a politikusok mellett az állami cégek és a fővárosi közüzemi vállalatok vezetőivel, valamint a közmédiumok frissen kinevezett vezérigazgatóival kötöttek olyan szerződéseket, amelyek a prémiumokkal együtt több mint kétmilliós havi jövedelmet jelentenek.

A lap szerint Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója havonta kétmillió forint fizetést kap, de ezen felül az alapbére 80 százalékának megfelelő prémiumot, évi 1,1 millió forint cafetériakeretet és 13., valamint 14. havi fizetést is kaphat. Így éves szinten több mint 40 millió forintot kereshet.

Hasonló a helyzet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél is, ahol a vezérigazgató és az általános vezérigazgató-helyettes bére kétmillió forint, de emellett kaphatnak tízhavi prémiumot is.

Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek vezetője kétmilliós fizetésén túl az alapbér 80 százalékának megfelelő prémiumot kaphat. Nem sokkal, de prémiummal együtt többet kereshet kétmillió forintnál Vitézy Dávid is. A Budapesti Közlekedési Központ vezetőjének alapbére 1,6 millió forint, amihez 40 százalékos teljesítményprémium is járhat. Így Vitézy havi keresete kétmillió-kétszáznegyvenezer forint is lehet.

AJÁNLOTT LINK:

Kétmillió a plafon – kivéve kövérnek és a Fidesz embereinek (Népszabadság Online)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik