Belföld

Pokorni: nincs vita a Fidesz és a KDNP között

Nagyon szépen képviseli a kormány álláspontját a Fidesz és a KDNP szinte minden kérdésben, az oktatás területén van egy szakmai nézetkülönbség, ez azonban nem a két párt vitája – mondta Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Nem lehet visszatérni oda, ahol nyolc éve voltunk, de nem is lehet azt az akarnok mentalitást folytatni, ami az elmúlt időszakban volt jellemző – mutatott rá a Fidesz oktatáspolitikusa

A bolognai rendszert úgy vezették be az elmúlt nyolc évben, hogy a lehetséges összes hibát elkövették. Nem lehet visszatérni oda, ahol nyolc éve voltunk, de nem is lehet azt az akarnok mentalitást folytatni, ami az elmúlt időszakban volt jellemző.

Úgy vélte: rugalmasabbá kell tenni az iskolába léptetést. Akkor kerüljön a gyermek iskolába, ha arra megérett. Az egész sorsát tönkre lehet tenni, ha idejekorán, éretlenül akarjuk iskoláztatni, nem lehet érlelni mesterségesen. A roma gyermekeknél különösen hátrányos, ha úgy kerülnek iskolába, hogy az alapvető szocializáción nem esnek át. El kell dönteni, hogy ezt az óvodában csináljuk vagy az iskolában, az államtitkárság az utóbbit és a nulladik évfolyamokat preferálja, ennek azonban van kockázata, a stigmatizáció – hangsúlyozta Pokorni.

Szerinte szerencsés lenne óvodáztatási támogatással elérni, hogy a szülők lehetőség szerint már 3-4 éves korban vigyék be a gyerekeket. Óvodai férőhely van, csak nem ott, ahol szükség lenne rá – mutatott rá a Fidesz oktatáspolitikusa.

Elismerte: lehet, hogy túlzó az oktatási államtitkárságnak az a törekvése, hogy a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokban három nyelvet tanuljanak a gyerekek, s ezen intézményeket mintegy elitképzővé tegyék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik