Belföld

Nyugdíjmentés vagy fenyegetés? – lapok a döntésről

Az összes napilap vezető cikként jelentette meg a kormány szerdán bejelentett magánnyugdíjakról szóló döntését. Míg a Magyar Nemzet a Nyugdíjmentő kormányterv címet választotta, addig a Népszabadság kényszerítésről, a Népszava fenyegetésről, a Hírszerző zsarolásról írt.

A magánnyugdíj-pénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben – közölte Matolcsy György szerdán délután. Aki az utóbbit választja, az nem kap állami nyugdíjat – sem saját korábbi, sem munkaadója eljövendő befizetései ellenére. A kormány nyugdíjmentő törvénycsomagot hirdetett.

Nyugdíjmentés vagy fenyegetés? – lapok a döntésről 1

Nyugdíjmentés

A magyar sajtóban a bejelentés óta az esemény minősítése a címekben és alcímekben a skála a – kormány által is kommunikált – „nyugdíjmentéstől” a „zsarolásig” terjedt.

Míg a csütörtöki Magyar Nemzet a bejelentéskor a Matolcsy György és Szijjártó Péter által használt nyugdíjmentő csomag elnevezést vitte tovább a Nyugdíjmentő kormányterv címmel, alcímként azt írják: A magánkasszák tagjainak január 31-ig kell döntést hozniuk befizetéseik jövőjéről.

A lapon belül a kormányzati terv ismertetésén kívül beszámolnak Stabilítás Pénztárszövetség tiltakozásáról is, mondván „természetesen nem tetszenek nekik a kormány elképzelései. Egy forintpiaci elemzésben pedig Palócz Évát, a Kopint-Tárki vezérigazgatóját is megszólították, aki elmondta, hogy a privát kasszák létrejötte nem ösztönözte a járulékfizetést, s a nyugdíjrendszer alapvető problémáit – a demográfiai gondok és a járulékot nem fizetők magas aránya – nem oldotta meg, amelynek terhét továbbra is az adófizetők állják.

Kényszer, “szabad döntés”

Nem használt ilyen semleges szavakat a Népszabadság a címében és az alcímében: Végük a pénztáraknak – látszik nagy betűkkel, míg alatta: Az államhoz kényszeríti a jövő nyugdíjasait a Fidesz-féle „szabad döntés”. Kiemelték, hogy a szabad választás csak a szavak szintjén értelmezhető, de borítékolhatónak nevezték, hogy csak az marad a magánpénztáraknál, aki így akar tiltakozni. Ők a Stabilitás Pénztárszövetség tiltakozásának és alkotmánybírósági beadványának külön cikket szentelnek, amelyben egy magát meg nem nevezni kívánt alkotmányjogász és kollégája, Kolláth György magyarázza meg a az általuk jogi nonszensznek tartott intézkedést.

A Népszava szerint „Az ország egyharmadát megfenyegeti a kabinet” és cikkükben „vakmerő” lépésnek nevezték a döntést, amelyet egyszerre csábító ajánlatnak és csalfának is neveznek. Ők is Kolláth Györgyöt idézik, de mellette megszólaltatják Magyar György ügyvédet is aki szerint a miniszteri fantazmagóriát nem lehet komolyan venni, mert 20-30 év múlva Matolcsy úr aligha lesz abban a helyzetben, hogy a nyugdíjakat szabályozza. Mellette Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is nyilatkozik, aki szerint a kormány alkotmányos alapjogot sért, és kijelenti, hogy ha kell ő lesz az utolsó magánpénztári tag. Külön érdekesség a Népszavában, ahogyan bemutatják a „miniszter evolúcióját” ahogyan júniustól novemberig eljut attól a ponttól, hogy nem került szóba a magánpénztárak államosítása egészen a mostani bejelentésig, amit gyakorlatilag annak lehet tekinteni.

A Napi Gazdaság érdekes módon a címlapon kérdőjel nélkül írja, hogy Vége a magánnyugdíjrendszernek, míg a belső oldalán már kikerül a kérdőjel. A cikkben ők is a döntést értelmezik és végig objektívek maradnak, nem minősítik a lépést. Külön cikkben emellett ők is beszámolnak arról, hogy a pénztárszövetség Strasbourghoz fordul, és még egy külön kis cikkben közlik a AVIVA életbiztosító felmérését, amely szerint a magyarok 80 százaléka nem bízik az állami nyugdíjban.

Szabad rablás az Indexen

Az online sajtóban a FigyelőNeten kívül a Hírszerző használta a zsarolás szót a tegnapi döntésre. Míg az Index az Államosítják a nyugdíjrendszert címet használta a szokásos gunyoros stílusokat szinte csak egy közbelső címben alkalmazták, ahol azt írták: Szaloncukrot is kapnak a visszalépők Matolcsytól. A szubjektív minősítés inkább a címlapukon jelenik meg, ahol a szabadrablás közös fejezetcím alá csoportosítva olyan cikkeket tálaltak, mint: Nem az államit választod, bukod a nyugdíjad, A pénztárak szerint zsarol a kormány, Támadás az öngondoskodás ellen, Holnapi Újság 2060: Orbán vagy Rákosi volt-e a nagyobb kommunista?

Ehhez képes az Origó a semleges utat választotta: Elfogadta a nyugdíjcsomagot a kormány – Nagyot bukik, aki nem az állami nyugdíjat választja – írják cikkük címeként, amely kitér a pénztárszövetség tiltakozására is, de elsősorban a döntés hátterét, és az ide vezető utat elemzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik