Belföld

Bokros az Orbán-kormány ellenreformjairól

A volt pénzügyminiszter szerint erre példa a magánnyugdíjak ügye is.

Bokros Lajos “hiánycsökkentő rablógazdálkodásnak” titulálja a Magyar Narancsban az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját. A volt pénzügyminiszter komoly kockázatnak tartja, ha az állam rabló-pandúrt játszik a polgárokkal. Bokros Lajos azt mondja: a kabinet esetenként reformként beállított lépéseit ő ellenreformnak tartja, mert a meghirdetett célok köszönőviszonyban sincsenek a kornkrét kormányzati lépésekkel.

Az EP-képviselő az ellenreform példájának tartja a magánnyugdíjak ügyét. Szerinte a kormány úgy költi el a pénzt, hogy közben hazudik. Nem az államadósság csökkentésére fordítja a pénzt, hiszen ezt csak akkor tehetné, ha bevonná az állampapírokat, “amikben ezek a magánbefektetések részben megtestesülnek”. Mivel azonban elkölti, az emiatti hiány pótlására újabb állampapírokat kell kibocsátani.

“Többszörös hazugság és csavar van a rendszerben” – mondja Bokros Lajos, aki szerint azonban az “igazán vérfagyasztó” az, hogy a költségvetésnek semmiféle középtávú megalapozottsága nincs, ezért fenntarthatatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik