Belföld

Ismét az AB-hez fordult a pénztárszövetség

Szerintük sérti az emberi méltósághoz fűződő jogokat, hogy a pénztárválasztás szabadságáról szóló törvény az átlépést csak egy irányban teszi lehetővé.

A pénztárak száz százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség szerint a pénztári tagdíjak átutalásának felfüggesztését kimondó törvény pedig a visszamenőleges hatály miatt ellentétes a jogállamisággal, ezért a törvénymódosítások megsemmisítését kérik az Alkotmánybíróságtól. A Stabilitás megtámadta az alkotmány módosítását is, mivel szerintük az, hogy a folyamatban lévő eljárásoknál is alkalmazni kell a rendelkezéseket, szintén sérti a jogálamiságot.

A nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvény megszünteti a pályakezdők kötelező belépését a magán-nyugdíjpénztárakba, és lehetőséget ad mindenkinek, hogy visszalépjen a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe. A pénztárszövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a választás a biztosítottak számára csak egyirányú, arra ugyanis a törvény nem ad lehetőséget, hogy a jelenleg csak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe járulékot fizetők a vegyes rendszert válasszák.

A Stabilitás Pénztárszövetség közleményében azt írja: amíg az Alkotmánybíróság nem dönt a vitatott törvényekről, senki ne lépjen vissza az állami rendszerbe.

Példa nélküli lépés

Matolcsy György szerdán ismertette a kormány elképzeléseit az átlépések szabályozásáról, amely alapján nagyot bukhat, aki nem lép vissza az állami nyugdíjrendszerbe. A Stabilitás esti közleményében példa nélkülinek nevezi, hogy az ország egyharmadát, több mint 3 millió embert “nyíltan megfenyegessen a kormányzó többség”. A szervezet elnöke, Bába Julianna szerint a tervezett intézkedések az Alkotmány szinte összes passzusát sértik, és ellentétesek az Európai Unió alapelveivel is.

Matolcsy György bejelentéséről egy, az éppen abban az időben zajlott öngondoskodásról rendezett konferencián Juhász Istvánné a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára úgy fogalmazott: ez nem választás, hanem kényszerítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik