Belföld

Házi őrizetbe került Lelovics Ottó

Megszűntette előzetes letartóztatását és házi őrizetbe helyezte szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) a BKV-ügyben gyanúsított Lelovics Ottó kommunikációs szakembert.

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, Horváth Évát, a politikus szóvivőjét és Lelovics Ottó kommunikációs szakembert május 14-én vették őrizetbe, és mindhármukat bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsították meg. A BRFK egy korábbi közleménye szerint L. Ottó nyomására a BKV vezetői elérték, hogy őt egy kommunikációs ügynökség névleg foglalkoztassa úgy, hogy a cégtől többletszámlázás elfogadásával a BKV fizette bérköltségét, mintegy havi kétmillió forint értékben. Ezen kívül utasításokat adott szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére, amelyek a BKV-nak különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak.

A Fővárosi Bíróság Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának közleménye szerint a bíróság elutasította az L. Ottó gyanúsított előzetes letartóztatásának meghosszabbítására irányuló ügyészi indítványt és a férfi házi őrizetét rendelte el. A házi őrizet az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb december 24-ig tart. A végzés nem jogerős, az ügyész fellebbezést jelentett be.
A Központi Nyomozó Főügyészség L. Ottó előzetes letartóztatásának további meghosszabbítását indítványozta. Az ügyészség arra hivatkozott, hogy azoknál az ügyleteknél, amelyeket még nem tártak fel teljes mértékben, fennáll a veszélye annak, hogy L. Ottó összebeszélne a közreműködő személyekkel, őket vallomásukban befolyásolná, valamint a még be nem szerzett bizonyítékok megsemmisítésével jelentősen megnehezítené a bizonyítást, illetőleg a bűncselekményekből származó vagyoni előnyök biztosítását.

A házi őrizetet elrendelő bíróság szerint azonban az ügyészi hivatkozás “csak általánosságban mozog”, nem tartalmaz az eljárás eredményességének akadályozására vonatkozó tényadatokat a gyanúsítottról. A Fővárosi Bíróság korábbi, kényszerintézkedés tárgyában hozott végzéséhez képest új adat csak annyiban merült fel, hogy az ügyészség további, nagyszámú bűncselekmény ügyében nyomoz, de a bírósági végzésékben megállapított tényállásokon túl alapos gyanú közlése nem történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik