Belföld

Fokozott járőrszolgálat az elsötétült Esztergomban

Szerda este sem lesz közvilágítás a város egyes részein. Veszélyhelyzetet hirdethetnek ki.

Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: fokozott járőrszolgálatot rendeltek el Esztergom azon negyedeiben, ahol nincs megfelelő közvilágítás. A rendőrök munkáját a településőrök és a polgárőrök segítik. Timár Zoltán, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodájának vezetője azt mondta, a fokozott rendőri készenlét kapcsán egyelőre nem vezényelnek át egyenruhásokat Esztergomba, így a készenléti rendőröket sem vetik be. A Független Hírügynökség úgy tudja, az ügyben már az országos rendőr-főkapitány is érdeklődött a helyi rendőrség vezetőjénél a kialakult helyzetről.

Szerdán este már kétszer akkora területen nem égnek az utcai lámpák, mint egy nappal ezelőtt: a városban jelenleg körülbelül 20 utcában nincs közvilágítás, többi közt a város főútján, és a település két városrészében, Szamárhegyen és Búbánatban. Utóbbi részen él többi közt a város korábbi polgármestere, Meggyes Tamás, és volt alpolgármestere, Knapp János Pál, de a dorogi polgármester is. A városnak egymilliárd forintos tartozása van, ennek csak egy része, amit a közvilágítást szolgáltató cégnek ki kell fizetni.

A Tivi Kft. dolgozói azért szedték ki az utcai lámpák égőit, mert a korábbi felújítások elvégzése után nem kapták meg a pénzüket. Energiatakarékossá alakították a közvilágítást, a megspórolt pénzből kellett volna kifizetnie őket a városnak. A polgármester állítása szerint kedden 80 millió forintot utaltak át a cégnek, most azt vizsgálják, megérkezett-e már a cég bankszámlájára. A polgármester hozzátette: azt kérte a cégtől, hogy az iskolák és a kórház környékén ne kapcsolják ki a közvilágítást, mert az fokozottan balesetveszélyes. A rendőrséget arra kérte, hogy ha éjjel nem lesz közvilágítás, jobban figyeljenek a közbiztonságra az érintett területeken.

A Fidesz helyi szervezete szerint Tétényi Éva csődbe viszi a várost azzal, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményezett. A polgármester azt mondja, egy hónap alatt nehéz csődbe vinni egy várost, a tartozások már 2009-ben, Meggyes Tamás idején is fennálltak. Az adósságrendezési eljárás véleménye szerint nem csődeljárás, csak azt a célt szolgálja, hogy a város ismét fizetőképes legyen.

A Független Hírügynökség értesülése szerint csütörtök délután három órára Esztergom jegyzője összehívja a városi védelmi bizottságot, mert a vezetőség megítélése szerint veszélyhelyzetet kell kihirdetni a kialakult állapotok miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik