Belföld

A Jobbiknak sincs javaslata a legfőbb ügyészi posztra

A párt olyan valakit akar látni a székben, aki nem volt párttag az elmúlt húsz évben.

A Jobbik sem állt elő személyi javaslattal a legfőbb ügyészt illetően – mondta Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője szerdán újságíróknak azután, hogy az államfőnél járt a Sándor-palotában. Kiemelte: pártja szeretné megvárni azt, hogy kit jelöl a köztársasági elnök.

Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Jobbik személyi javaslattal is előáll a következő napokban. A Jobbik olyasvalakit szeretne látni, aki az elmúlt húsz évben nem volt párttag – közölte.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, Polt Péter volt legfőbb ügyész személyét a Jobbik nem tudja támogatni, ha rá esik a jelölés.

Mint mondta, a megbeszélésen szóba került az is, az államfő sajnálja, hogy a Jobbik is kivonult az alkotmányozás folyamatából. Vona Gábor szerint az LMP és az MSZP “politikailag motivált botránykeltés” céljából vonult ki az alkotmány-előkészítő eseti bizottság munkájából, míg a Jobbik akkor vonult ki, mikor úgy látta, elképzeléseit nem tudja érvényesíteni.

Közölte: Schmitt Pálnak kifejezte pártja azon szándékát, hogy a Szent Koronát, a turulmadarat és az Árpád-házi lobogót szeretnék nemzeti jelképpé nyilváníttatni. A Jobbik azt várja, hogy ezt a három nemzeti jelképet büntető törvénykönyvi szankcionálás védje – tette hozzá.

Az államfőnek elmondta: azokat az embereket, akik az elmúlt években a Magyar Gárda tagjaként megpróbáltak a törvényeket betartva küzdeni a kormányzati elnyomással szemben, mind szimbolikus, mind jogi értelemben rehabilitálni kellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik