Belföld

Több fizetős külföldi diákot fogadnának az orvosegyetemek

Az Új Széchenyi Tervből remélnek többletforrást, szerintük ebből az államnak is haszna származna.

A négy hazai orvosegyetem azt kéri az államtól, hogy olyan támogatásra pályázhassanak az Új Széchenyi Terv keretéből, amelyből növelni tudnák a fizetős külföldi diákok létszámát. A kedden közzétett adataik szerint jelenleg 6200 külföldi diák tanul a budapesti, debreceni, szegedi és pécsi orvosegyetemeken, ők összesen 12 milliárd forint tandíjat fizetnek az intézményeknek, és további 12 milliárdot költenek el a városokban.

Az egyetemek vezetői szerint a magyar államnak is haszna származna abból, ha az egyébként sokszoros külföldi túljelentkező közül többet tudnának felvenni. A fővárosi Semmelweis Egyetemtől kapott tájékoztatás szerint a német nyelvű oktatásra jelenleg 180 külföldi diákot tudnak felvenni, pedig több mint ezren jelentkeznek, de az angol nyelvű oktatásra is két-háromszoros a túljelentkezés. A létszámemelést jelenleg az oktatási és klinikai infrastruktúra állapota, valamint a korlátozott oktatói kapacitás gátolja. Ha az Új Széchényi Terv lehetőséget adna az intézményeknek, a forrásokból bővíteni tudnák a kutatólaborokat, az oktatótermeket, a technikai felszerelést, növelnék az oktatói létszámot – közölték. A jelenlegi 12 milliárd forintos tandíjbevételt hiánypótlásra kénytelenek költeni.

A külföldi diákok tandíja a többi között többletforrást biztosít a magyar diákok államilag finanszírozott képzéséhez, ebből igyekeznek fenntartani és javítani az intézmények a betegellátásuk színvonalát, és ez a pénz is hozzájárul a humánerőforrás megtartásához.

Az intézmények számítása szerint 10 milliárd forint állami hozzájárulás esetén 800 fővel lenne növelhető a külföldi hallgatók létszáma, és ezzel jelentősen nőnének az állami bevételek is. Szerintük ez az állami támogatás a GDP-növekedésből két év alatt, az államháztartási bevétel növekedéséből négy év alatt térülne meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik