Belföld

Nyugdíjalap: homályos kilátások

Ha elmarad a foglalkoztatás bővülése, nagy lyuk lehet a nyugdíjalap büdzséjében.

A magán-nyugdíjpénztári tagok harmada-fele léphet vissza az állami tb-kassza “védernyője” alá – írja a Világgazdaság. A lap közép- és hosszabb távon kérdésesnek tartja, képes-e szavatolni az állam az időskori járandóságok értékállóságát, a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát.

A költségvetési kitekintés a foglalkoztatás radikális bővülésétől reméli a tb-kassza feltöltését, de ha a növekedés elmarad a remélttől, a GDP 2-3 százalékára rúgó lyuk lehet a nyugdíjalapnál. A kormány tényként kezeli, hogy a munkáltatók a következő években 24, a munkavállalók 10 százalékos járulékkal veszik ki a részüket az időskori ellátások finanszírozásából. Tehát sem a 9,5 százalékos mérték visszatéréséről, sem a magánnyugdíjpénztárak 8 százalékos részének “visszaadásáról” nincs szó, ahogy bármiféle járulékcsökkentésről sem – állapítja meg a lap.

Az állami nyugellátást a következő egy-két évtizedben nem fenyegeti a finanszírozás ellehetetlenülése, ám a kormány által remélt foglalkoztatásbővülés esetleges elmaradásával már néhány éven belül ismét hiányos lehet a Nyugdíjbiztosítási Alap. Ennek csökkentésére könnyen szóba jöhet az éppen ezekben az években 65 év felé közelítő nyugdíjkorhatár további emelése, az induló nyugdíj számítási szabályainak módosítása, netán az indexálás átalakítása.

Amíg ténylegesen meg nem valósul az egyéni számlás szisztéma az állami tb-ben, az időskori járandóságok sorsa a jogszabályváltozások és a jogalkotók kezében van – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik