Belföld

Április végén lesz Vilmos herceg esküvője

Április 29-én kel egybe Vilmos brit trónörökös kedvesével, Kate Middletonnal.

Az időpontot kedden jelentette be a Clarence House, Vilmos hercegnek és édesapjának, Károly trónörökösnek a közös londoni hivatala.

Az esküvő helyszíne a londoni Westminster apátság, az angol-brit monarchia ősi koronázótemploma lesz.

A brit kormány az esküvő időpontját – amely egy pénteki napra esik – azonnal munkaszüneti nappá nyilvánította, így az alattvalók háromnapos hétvégével ünnepelhetik majdani királyuk frigyét. Ráadásul a dátum húsvét hétfőt követi, vagyis a munkahét is csak háromnapos lesz a nagy esemény előtt.

A plusz munkaszüneti napról hozott kormánydöntés mindazonáltal egyelőre csak Angliára és Walesre vonatkozik, Skócia ugyanis jelentős kormányzati autonómiával bír, és ez vonatkozik az ünnepnapok meghatározására is. Várakozások szerint azonban a skót kormány sem kívánja majd megfosztani a tartomány lakóit a trónörökösi esküvő munkamentes megünneplésének lehetőségétől, annál is kevésbé, mivel Vilmos és Kate Skócia legpatinásabb felsőoktatási intézményében, St. Andrews egyetemén ismerkedett meg egymással csaknem tíz éve.

A 28 éves Vilmos – Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött gyermeke – és a nála öt hónappal idősebb, polgári származású Kate Middleton eljegyzését éppen egy hete jelentették be hivatalosan, de akkor még az esküvő időpontjának és helyszínének ismertetése nélkül.

Kezdettől a legvalószínűbb lehetőségek között szerepelt mindazonáltal a Westminster apátság. Itt volt Vilmos nagyszüleinek, II. Erzsébet királynőnek és Fülöp hercegnek is az esküvője 1947-ben.

A másik lehetséges helyszín a hatalmas Szent Pál székesegyház lett volna, ahol Károly és Diana esküdött örök – ám a később kölcsönösen beismert házasságtörések miatt rövidnek bizonyult – hűséget 1981-ben.

Udvari bennfentesek azonban a Szent Pál katedrálist már a keddi hivatalos bejelentés előtt is a kevésbé valószínű lehetőségként tartották nyilván, egyrészt éppen Károly és Diana súlyos botrányokkal kísért, végül válásba torkollt szerencsétlen frigyének emlékei miatt, másrészt abból a meggondolásból is, hogy az általános költségvetési megszorítások közepette valószínűleg kedvezőbb visszhangja lesz a jóval kisebb, ugyanakkor nem kevésbé patinás Westminster apátság kiválasztásának.

A Clarence House kedden bejelentette, hogy az esküvő költségeit – hasonló meggondolásokból – a királyi család viseli, és csak a biztonsági készültséggel járó kiadások terhelik majd az államkincstárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik