Belföld

Nem demonstrálnak a devecseriek

A devecseriek azt szeretnék, hogy a miniszterelnök látogasson el a térségbe.

Nem demonstrálnak a devecseriek, mert úgy látják, okafogyottá vált a tüntetés, a felvetéseikre megnyugtató válaszokat kaptak a kormánytól és a belügyminisztertől – mondta Csenki Géza, a tervezett megmozdulás főszervezője egy vállalkozók számára tartott fórumon Devecserben.

Csenki Géza utalt Pintér Sándor belügyminiszter múlt pénteki nyilatkozatára, amely szerint a lakosság teljes anyagi veszteségét megtérítik a jövő év júliusának végéig a vörösiszapömlés által sújtott térségben. Hozzátette: ígéretet kaptak arra is, hogy a kártérítésként kapott új vagy használt ingatlanokra nem jegyzik be az eredetileg tervezett 10 éves elidegenítési tilalmat, és az egészségügyi szűrőközpont felállítása is megnyugtatóan hatott a lakosságra.

Csenki Géza azt mondta: bízik abban, hogy a miniszterelnök még egyszer személyesen ellátogat a katasztrófa sújtotta településekre.

Hangsúlyozta, hogy az újjáépítési kormányzati koordinációs központ parancsnokával és a jogi munkacsoporttal naponta egyeztetnek, a károsultak közül naponta ötvenen is megkeresik őt kérdéseikkel, mert az “egyszerű embereknek nincs fogalmuk a jogi esélyeikről”. Jelentős eredménynek nevezte azt is, hogy akik használt lakást választottak, azok a katasztrófavédelem szakembereinek közvetítésével másfél hét alatt beköltözhetnek az ingatlanba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik