Belföld

A hónap végén döntenek az éhségsztrájkoló főorvos előzeteséről

A Honvéd Kórház főorvosát felbujtóként gyanúsítják egy sikkasztási ügyben.

Mint arról már beszámoltunk, sikkasztás miatt október végén helyezték előzetes letartóztatásba a Honvéd Kórház főorvosát, aki azóta éhségsztrájkot folytat az előzetesben. Ügyvédje, Paraizs József hétfőn azt közölte a Független Hírügynökséggel, hogy a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa elutasította az előzetes letartóztatás elleni panaszát, mert az indoklás szerint a főorvossal szemben a jelentős értékre felbujtóként elkövetett sikkasztás megalapozott gyanúja fennáll.

Bár a felbujtót a büntető törvénykönyv a sikkasztás elkövetői közé sorolja, a felbujtásnak értelemszerűen meg kell előznie a sikkasztás tényét – mondta az ügyvéd. A Budapesti Katonai Ügyészség azonban mind a mai napig nem nevezett meg az ügyben mást, aki a sikkasztást elkövette és az eljárás gyanúsítottja lenne – fogalmazott Paraizs József.

Az intézményben, ahol a gyanú szerint a sikkasztás történt, nemrég átfogó, belső pénzügyi ellenőrzést tartottak, amely során nem találtak szabálytalanságot, majd a külső ellenőrök sem találtak problémát. Az ügyvéd szerint így jelenleg a sikkasztási ügynek nincs gyanúsítottja, de eltűnt pénz sincs, csak egy felbujtó, aki a nem létező sikkasztásra rávette a nem létező gyanúsítottat.

Paraizs József elmondta, hogy védence a letartóztatása óta továbbra sem vesz magához szilárd élelmet, csak folyadékot. Sokat fogyott, legyengült, de úgy tűnik, szellemileg és egyelőre fizikailag is jól van, a börtönben az ottani egészségügyi dolgozóktól időről-időre infúziót kap. Az előzetese az első határozat szerint november 28-ig tart, a kényszerintézkedés meghosszabbításáról, vagy megszüntetéséről addig újra döntenie kell a bíróságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik