Belföld

Vesztegetési botrány a Honvéd kórházban

Szülésznőket és orvosokat gyanúsít a rendőrség a korábbi Állami Egészségügyi Központban, azaz a Honvédkórházban történt vesztegetési ügyben, összesen 16 embert.

A gyanú szerint a kórház nőgyógyászatán 5-10 ezer forintért adták az úgynevezett epidurális érzéstelenítőt a szülő nőknek, a nyomozás két éve tart. A kórház vezetősége most először nyilatkozott az ügyről az RTL Híradónak.

A nyomozás során több száz nőt hallgattak meg tanúként az Állami Egészségügyi Központ szülészetén történtekről. Először a Katonai Ügyészség kezdett nyomozni, de mivel katona érintettje nem volt az ügynek, a nyomozást a Fővárosi Főügyészségnek, ők pedig a rendőrségnek továbbították. Vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak, és még mindig nem fejezték be az eljárást. A rendőrség írásban válaszolt az RTL Híradó megkeresésére. Ebben az áll, hogy összesen 16 gyanúsítottja van az ügynek, 2 szülésznő és 14 orvos.

A nyomozás a kórház akkori főigazgatójának feljelentése alapján indult, 2008 őszén. Bazsó Péter, az intézmény orvosigazgatója most azt mondta: a kórház egyik belső ellenőrzésénél derült ki, hogy a szülés során a gerincbe adott érzéstelenítésért külön hálapénzt kértek időnként. Az intézmény vezetősége úgy gondolta, hogy ez megengedhetetlen. Bazsó Péter közölte azt is: őket hivatalosan nem tájékoztatják a nyomozásról, tehát hivatalosan nem tudják kiket gyanúsít a rendőrség. Hozzátette: az ő látókörükbe is kerültek érintettek, és az ügy kirobbanása után fegyelmi eljárások is indultak. Az orvos igazgató azt viszont nem árulta el, hogy ez hány dolgozót érintett.

Az RTL Híradó két éve, 2008 novemberében számolt be arról, hogy több kismamától is pénzt kértek szülésznők és altatóorvosok az ingyenes, úgynevezett epidurális érzéstelenítőért az Állami Egészségügyi Központban, 5-10 ezer forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik