Belföld

MSZOSZ: elfogadhatatlan intézkedések

Az MSZOSZ kongresszusa szerint elfogadhatatlan a reálbérek csökkenése és a jövedelmek visszamenőleges megadóztatása.

Az MSZOSZ pénteken és szombaton tartja VII. kongresszusát, a hat pontból álló nyilatkozatot szombaton délelőtt fogadták el. Ebben a kongresszusi küldöttek leszögezik: az “egykulcsos és arányos személyi jövedelemadó” igazságtalanul és aránytalanul rendezi át a jövedelmeket a magas keresetűek javára, a munkából élő nagy többség kárára, és az adóváltozások negatív hatását tovább növeli a munkavállalók járulékterhének emelése. “Meggyőződésünk, hogy egy munkavállaló sem érzi úgy, hogy jobban jár, ha a söralátéten elférő adóbevallásából azt látja, hogy jelentősen csökkent a jövedelme” – írták. A kongresszus követeli, hogy az átalakítás terheit méltányosan osszák meg a különböző társadalmi csoportok között.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a különadókat hosszabb távon a bérből és fizetésből élők, a fogyasztók fogják megfizetni, ezért olyan társadalompolitikát sürgetnek, amely “az esélyegyenlőséget nemcsak a törvényekben fogalmazza meg, hanem azt az élet minden területén a gyakorlatban érvényesíti”. A nyilatkozatban jelzik: elfogadhatatlan a reálkeresetek csökkenése: szükségesnek és lehetségesnek tartják olyan bérmegállapodások létrehozását, amelyek megakadályozzák ezt.

Emellett azonnali tárgyalásokat kezdeményeznek a nyugdíjrendszer átalakításáról, mivel a küldöttek “elutasítják a magán-nyugdíjpénztári tagok járulékainak tisztázatlan feltételekkel történő visszatartását, a magánpénztári ág elleni támadást, a rendszer-átalakításnak nevezett, kizárólag költségvetési indokú akciókat”.

Mint írták, a küldöttek “aggodalommal figyelik azt a politikai gyakorlatot, amelyet a kormányzó párt folytat”, és tiltakoznak az európai joggyakorlattal is ellentétes, jogbiztonságot támadó törvénymódosítások ellen, amelyek a józan észnek és a jó erkölcsnek is ellentmondanak. “Elfogadhatatlannak tartjuk a törvények és kollektív szerződések alapján járó tisztességes jövedelmek visszamenőleges megadóztatását” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik