Belföld

Semjén: nincs Fidesz-KDNP ellentét

Jónak és kiegyensúlyozottnak nevezte a kormányzati együttműködést a Fidesszel a miniszterelnök helyettese.

A kormányzás tekintetében és a parlamenti együttműködésben vita nélküli az együttműködés, azon az alapon, hogy a Fidesz a gyűjtőpárt, a KDNP a világnézeti párt – fogalmazott Semjén Zsolt, hozzátéve: a KDNP-s miniszterek sikeresen dolgoznak.

A kormányfőhelyettes azt mondta, nem csak arról van szó, hogy a KDNP-nek ennyi kormányzati pozíciója még soha nem volt, mint most, s azok a területek, amelyek fontosak számukra, kereszténydemokrata kézben vannak, hanem, hogy az Orbán-kormány alapvetően kereszténydemokrata programot valósít meg.

“Nem az történt, hogy a KDNP vette át a Fidesz eredeti programját, hanem a Fidesz nagyon örvendetes módon kereszténydemokrata irányba fejlődött” – fogalmazott Semjén Zsolt.

Hozzátette: a második Orbán-kormány szellemi értelemben is kereszténydemokrata értékek szerint kormányoz.

A Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság fideszes elnöke között a felsőoktatási törvény koncepciójával kapcsolatban kibontakozott vitával összefüggésben azt szerencsétlennek tartotta, hogy az üzengetés Hoffmann Rózsának a sajtón keresztül indult meg, de – mint mondta – a látszat ellenére nem Fidesz-KDNP konfliktusról van szó.

A KDNP-nek abszolút bizalma van az oktatási államtitkárban, amit képvisel, teljesen megfelel a KDNP-nek – mondta. A viták jelentős része szakmai természetű – mutatott rá, hozzáfűzve: szeretnék, ha minél inkább túl lehetne lépni a rosszemlékű Magyar-Hiller-korszakon.

Hozzátette: a Fidesz-KDNP szövetség egy rendkívül széles szövetség, amelyen belül nagyon sok csoportérdek van, a párthovatartozástól függetlenül is.

Ezek az érdekek artikulálódnak és ütköznek – mondta, hozzátéve: ez a dolgok természete, így van az élet minden területén. Az egészségügy területén is vannak a szövetségben orvosok, ápolók, gyógyszergyártók, az oktatásban is rektorok, pedagógusok, diákok. Az a politika művészete, hogy az érdek és nézetkülönbségeket meg kell vitatni, s méltányos egyensúlyt kell létrehozni – mondta.

A Fidesz-KDNP szövetsége abban különbözik az MSZP-SZDSZ-kormánytól, hogy ők felülről akarták megmondani mi történjen, a mostani kormányszövetség pedig megkérdezi az érdekelteket, s az ő véleményük beépítésével, az egyes szempontok méltányos figyelembe vételével fogalmazza meg javaslatait.

Olyan ugyanakkor soha nem volt és nem lesz, hogy 3.200 önkormányzatban mindenki mindenkit szeressen – fogalmazott. Nem pusztán a Fidesz és a KDNP között van néhány olyan hely, ahol konfliktus van, hanem nézeteltérés van a pártokon belül is, “ez azonban nem egy politikai újdonság, hanem az emberi természetből következik” – mutatott rá. Meg kell vizsgálni a konkrét történést, s ahol jogos a panasz, orvosolni kell – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik