Belföld

Paul Lendvai visszautasítja a vádakat

admin
admin

2010. 11. 18. 11:04

Paul Lendvai szerint "emberi becsületében és újságírói hírnevében sérti" őt a Heti Válaszban megjelent írás, amely szerint az Ausztriában élő publicista "önkéntes informátorként" jelentett 1985-ben a Külügyminisztériumnak. "Megdöbbenéssel" olvasta a hetilapban közölt, "szenzációsra hangolt és leleplezőnek szánt cikket" - írja közleményében az újságíró.

A Heti Válasz állítása szerint Paul Lendvai az 1985 őszén Budapesten tartott Európai Kulturális Fórum kezdete előtt két héttel a bécsi nagykövetségen keresztül jelentett a pártvezetésnek a hivatalos fórummal párhuzamosan, hazai és külföldi értelmiségiek részvételével tervezett ellenzéki szimpóziumról. A jelentésben leírta az ellenfórum programját, megnevezte a tervezett résztvevőket, illetve a rendezvényt kitaláló szervezet, az Emberi Jogok Nemzetközi Helsinki Szövetsége vezetőségének tagjait. A hetilap a Magyar Országos Levéltárban hozzáférhető külügyminisztériumi dokumentumokat közöl és idéz az üggyel kapcsolatban.

Paul Lendvai a cikkre reagálva leszögezte: “A diplomatákkal és hivatalos személyekkel tartott kapcsolat kötetlen beszélgetések formájában természetes és szokásos újságírói gyakorlat volt, és ma is az. Ilyenkor a dolog természeténél fogva a felek információkat is cserélnek, anélkül, hogy egymást informátornak tekintenék.”

Az 1985-ös Európai Kulturális Fórum alternatív rendezvényének szánt úgynevezett “ellenfórumot” illetően Lendvai hangsúlyozta, hogy ez nem “ellenzéki csúcs” volt, hanem tekintélyes nemzetközi részvétellel megtartott nyilvános beszélgetés, amelynek angol nyelvű meghívója és az arról keletkezett dokumentumok sem voltak titkosak. “Ez az esemény akkoriban közbeszéd tárgya volt, és természetes, hogy a bécsi magyar nagykövetség diplomatája saját és megbízói szája íze szerint kommentálta, vagyis jelentése nem az én akkori szavaimat adja vissza” – szögezte le a publicista.

A Heti Válasz szerint az újságíró “szinte szimbiózisban élt a Kádár-rendszer hivatalosságaival. A kulturális fórum ügyén túl Lendvai az 1980-as években interjúk, magyarországi forgatási lehetőségek érdekében “szolgálatkészen kollaborált a rendszerrel”. A hetilap idéz a Külügyminisztérium sajtóosztályának egyik 1981. novemberi feljegyzéséből, amely szerint Lendvai az “ellenforradalom 25. évfordulójára összeállított és részben Magyarországon forgatott dokumentumfilmjének készítése során betartotta a játékszabályokat: előre informált a film tartalmáról, kommentárjában szélsőséges megállapításokat nem tett”.

Lendvai szerint a Heti Válasz szerzői egy vágóképet se láttak az általuk említett tévériportokból, amelyek egyébként szerinte meggyőzően bizonyítják az álláspontját. “Nevetségesnek” minősítette a lapban felvetett “kettős élet” vádját, illetve “bármiféle szolgálat” feltételezését. “A rendszerhez való viszonyomat dokumentálják az Állambiztonsági Szolgálatok levéltárában fellelhető dokumentumok. (…) A magyar belügyi szervek 1984 végén ellenséges személynek minősítettek, a osztrák televízió kelet-európai szerkesztőjeként végzett munkámat pedig antikommunista és szovjetellenes tevékenységként írták le. (…) A magyar állambiztonsági szervek engem mindvégig besúgókkal figyeltettek és célszemélynek tekintettek.”

Paul Lendvai úgy véli, hogy “a magyar sajtó egy részének ellene irányuló gátlástalan uszítása valójában nem más, mint legutóbb megjelent könyve miatti retorzió. A Heti Válasz módszere tudatos lejáratás, amelynek célja a kormány külföldi bírálóinak nyomás alá helyezése, adott esetben elhallgattatása. Ezek a módszerek, amelyekkel korábban a kommunista diktatúrák éltek, egy demokrácia részéről teljességgel elfogadhatatlanok” – zárta nyilatkozatát az ausztriai publicista.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3094101 05/08/2017 A Russian fan during the 2017 IIHF World Championship group stage match between the German and Russian national teams. Alexey Kudenko/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.