Belföld

Orbán reformokról, demokráciáról, populizmusról

Administrator
Administrator

2010. 11. 18. 06:43

A magyar kormányfő igazolni akarja, hogy a demokrácia jobb a diktatúránál.

Orbán Viktorral készült terjedelmes interjút közöl a francia Le Figaro annak kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök ma kétnapos látogatást kezd Párizsban. A kormányfő részletesen beszélt a 2011 első felében esedékes soros magyar EU-elnökség prioritásairól.

A konzervatív lap kérdésére, hogy Magyarország miként tudja segíteni az előrelépést az európai romakérdésben, azt mondta, hogy a romáknak meg kell érteniük, hogy “a szegénységből való kilábaláshoz, dolgozni kell. Perspektívákra, munkahelyekre, jobb oktatási rendszerre, európai romastratégiára van szükség – mondta a kormányfő.

Orbán “eléggé csalódott” azért, amit eddig tett Magyarország. Szerinte a romák képzése és foglalkoztatottsága szempontjából a diktatúra hatékonyabb volt. “Ez tűrhetetlen: ezért akarja bebizonyítani, hogy a demokrácia e téren is nemesebb rendszer” – fogalmazott.

A Le Figaro kérdésére, hogy a választási kampányban ígért forradalmon a Fideszhez közelálló emberek fontos posztokra helyezését, a médiatörvény szigorítását, az önkormányzati választások előtt a választási törvény módosítását és az alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését kell-e érteni, a miniszterelnök azt mondta, hogy több más nagy reformra gondolt.

“Hamarosan jön a nyugdíj-, az oktatási, valamint az önkormányzati reform. Tavasszal egy teljesen új alkotmány születik. Ezt nevezhetjük forradalomnak, a kétharmados reformnak, amely az alkotmánnyal összhangban történik. Egy stabil parlamenti többség gyors cselekvéseket tesz lehetővé, ami a mai világban nagy előnyt jelent” – vélte Orbán.

A kormányfő szerint az ET elnökének megállapítása a nacionalizmus, a populizmus, az antidemokratikus erők erősödéséről az EU-n belül nem vonatkozhatott Magyarországra. “Herman Van Rompuyjal ugyanahhoz a politikai családhoz tartozunk. Az Európai Néppártban nacionalizmusnak, populizmusnak és antidemokratikus erőknek nincs helyük” – mondta.

Orbán Viktor célja, hogy a magyar elnökség idején az EU közel kerüljön az emberekhez, akik azt éreznék, hogy nem saját céljainkra használtuk az elnökséget, hanem mindenki javára. Egy kérdésre, hogy az irodájában – ahol két nemzeti zászló is látható – azért nincs-e kitűzve az európai lobogó, mert még nem kezdődött el az uniós elnökség, Orbán azt felelte: “Nem, ennek oka, hogy magyar miniszterelnök vagyok”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.