Belföld

Gulyás Gergely: alapvetően nem volt rossz az alkotmány

Sok elem stabilitása megőrzendő az elmúlt 20 év alkotmányos berendezkedéséből, amely alapvetően nem volt rossz. Decemberre alkotmánykoncepció, januártól széles körű társadalmi vita várható. Az Alkotmánybíróság jogkörei a következő fél évben dőlnek majd el - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alkotmány-előkészítő eseti bizottsága alelnöke a Duna Televízióban.

“Úgy emlékszem, a Fidesz választási programjában valóban nem volt szó az új alkotmány elkészítéséről. De a kampányban tett nyilatkozatokból teljesen egyértelmű volt, hogy a Fidesz új alaptörvényt akar. Orbán Viktor több alakalommal is elmondta, nincs semmi tiszteletre méltó a jelenlegi alkotmányban” – így reagált Gulyás Gergely a Közbeszéd felvetésére, amely néhány, ide vágó kritikát idézett a fideszes képviselőnek. Hozzátette: valamennyi nagy párt megígérte az új alkotmányt 1990 óta, ám kétharmados felhatalmazás híján ebből végül semmi nem lett.

A két kormánypárt egyedül folytatja az alaptörvényre vonatkozó javaslatai kidolgozását. Van-e bármilyen hatása a munkára az ellenzéki pártok távolmaradásának? – kérdezte a Hattól nyolcig.

Különösebb hatása nincs annak, hogy az MSZP és az LMP után most a Jobbik is kivonult az előkészítő bizottságból. Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság feladata egy koncepció elkészítése; az alkotmányozás folyamatában ez önmagában is csupán egy részfeladat – mondta Gulyás Gergely. Az eddigi hat hónapos munkából az MSZP és az LMP az utolsó másfél hónapban, a Jobbik pedig az utóbbi szűk egy hónapban vonta ki magát – ez sokkal inkább demonstratív lépés, mintsem nagy horderejű politikai bejelentés – hangzott a válaszban.

A Jobbikkal koncepcionális vitáik voltak

A fideszes képviselő azt mondta: míg az MSZP és az LMP egy másik aktuálpolitikai ügy – a Lázár János-féle alkotmánymódosítás miatt – függesztette fel a munkát, addig a Jobbikkal koncepcionális vitái vannak a kormánypártnak. “Mi úgy gondoljuk,hogy a Szent Koronának helye van az alkotmányban, de a Szent Korona-tant a huszonegyedik században nem lehet az alkotmány alapjaként elfogadni. Számtalan olyan felvetés volt a Jobbik kérései között, amelyekről azt gondoljuk: velük nem lenne működőképes az új alaptörvény” – szögezte le Gulyás Gergely.

Hozzátette: a Jobbik a történelmi jogfolytonosságot sem úgy gondolja, ahogyan a kormánypártok – tehát, hogy mindazt, ami a magyar történelemből értékes, valamilyen formában meg kell jeleníteni az alkotmányban; a Jobbik azt mondja a fideszes politikus szerint, hogy alaptörvényre sem lenne szükség, hanem az 1949-ben megszakadt, írott alkotmány nélküli korszakot kellene folytatni. “Ebben nincs egyetértés közöttünk” – mondta Gulyás Gergely.

Januártól szélesebb társadalmi vita jön

A politikus megjegyezte: szeretné, ha a későbbiekben az ellenzéki pártok újra visszatérnének az alkotmányozás folyamatához, “nyilván részt is fognak venni”, és szeretnék a kormánypártok, ha minél több ellenzéki javaslat is beépíthető lenne a koncepcióba.

Az eseti bizottság hat részkoncepcióra osztva dolgozik, az összegző munkabizottság pedig december 15-ig egységes tervezetet kell letegyen az Országgyűlés asztalára. Januártól az egyetemeken is megindul a témában a tájékoztatás, továbbá szinte az összes önkormányzat rendez valamiféle fórumot az új alaptörvénnyel kapcsolatban.

“Ami az emberek hétköznapjait leginkább érint az alkotmány szempontjából, az az, hogy egy stabil államszerkezettel találkozzanak” – összegezte az alaptörvény egyik fontos kritériumát kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A bíráskodás területén szeretnék elérni, ha a közigazgatási bíráskodás más formában, önálló bírósággal élhetne tovább; az Alkotmánybíróság hatáskörével kapcsolatos vitákat is szeretnék lefolytatni, amire az eddigi előkészítő szakaszban nem volt idő és mód – mondta Gulyás Gergely.

Az Alkotmánybíróság konkrét jogköreiről még nem szólt a politikus, az erre vonatkozó kérdésre azt mondta: a lényeg, hogy a teljes körű jogvédelem biztosított legyen. “Hogy ezt hol biztosítják a rendes bíróságok és hol alkotmánybírósági hatáskörök, ennek kidolgozása a következő fél év feladata lesz” – nyilatkozta a politikus.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik