Belföld

Rács mögött marad Hagyó Miklós

A Pesti Központi Kerületi Bíróság meghosszabbította a volt szocialista főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását.

A Fővárosi Bíróság közleménye szerint február 17-ig meghosszabbították a bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsított Hagyó Miklós előzetes letartóztatását. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) végzése szerint az igen szerteágazó büntetőügyben a Központi Nyomozó Főügyészség kiterjedt vizsgálatot folytat.

A bíróság szerint nem kizárt, hogy a volt főpolgármester-helyettest újabb bűncselekményekkel gyanúsítják meg, vagy akár súlyosbodhat is a terhére rótt bűncselekmények minősítése. Hagyó Miklós szabadlábra helyezése esetén megnehezítené a nyomozást, befolyásolná a tanúkat vagy bizonyítékokat semmisítene meg – szól az indoklás.

A PKKB indoklása szerint a vallomások arra utalnak, hogy az egykori főpolgármester-helyettes erős egyéniség volt, a vele közvetlen kapcsolatban álló vezetők maradéktalanul végrehajtották az utasításait.

A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, így az még nem jogerős.

Közben jogerőssé vált Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár előzetes letartóztatása, melyet még november ötödikén rendelt el a Budai Központi Kerületi Bíróság. Az előző kormány agrárminisztériumának egykori szakállamtitkárát jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanújával vették őrizetbe, de az előzetes letartóztatás ellen fellebbezett. A Fővárosi Bíróság hétfőn helybenhagyta a határozatot.

A kényszerintézkedést azért rendelték el, mert a nyomozás adatai szerint Benedek Fülöp a kapcsolatrendszerét felhasználva megpróbálta meghiúsítani a bizonyítási eljárást. A bíróság szerint fennáll a veszélye, hogy ha szabadon hagynák a férfit, akkor is folytatná az eljárás sikerét veszélyeztető tevékenységet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik