Belföld

Módosítaná a nyugdíjpénztári törvényeket az ombudsman

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 11. 17. 17:03

Szabó Máté szerint a nyugdíjpénztárak a jelenlegi formában nem képesek arra, hogy a pénztártagoknak életük végéig járadékot folyósítsanak.

A magánnyugdíjpénztárak és az önkéntes nyugdíjpénztárak önkormányzati elven működő, nonprofit szervezetek. A jelenlegi intézményi formában azonban sem a magánnyugdíjpénztárak, sem az önkéntes nyugdíjpénztárak nem tudnak életjáradékot folyósítani a tagjaik számára – áll az országgyűlési biztos közleményében.

Szabó Máté szerint komoly problémát jelent az is, hogy a pénztárak ügyfélköre nem stabil, a tagok bármikor dönthetnek úgy, hogy átlépnek egy másik pénztárba, illetve az arra jogosultak azt is választhatják, hogy visszalépnek az állami társadalombiztosításba. Állandó ügyfélkör hiányában pedig a pénztár nem tudja előre kalkulálni a tagok élettartamát, így előfordulhat, hogy a pénztár által számított életkor betöltése után a pénztártagok egy része nyugdíjszolgáltatás nélkül marad – teszi hozzá.

Az ombudsman ezért felkérte a nemzetgazdasági minisztert, hogy a nyugdíjpénztárak szolgáltatási tevékenységére és a járadékszolgáltatás feltételrendszerére vonatkozó rendelkezések összhangjának megteremtése érdekében kezdeményezze a magánnyugdíjpénztárakról, valamint az önkéntes nyugdíjpénztárakról szóló törvény módosítását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.