Belföld

A SZEF szerint a kormány erkölcstelen

A szakszervezet szerint a magánvagyon államosítása sérti a "jó erkölcsöt".

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elfogadhatatlannak tartja a kötelező magánnyugdíjpénztárakba befizetett magánvagyonok átterelését az állami költségvetésbe. A kabinet “jó erkölcsbe ütköző módon tett, illetve tesz szert állami bevételre” – közölte a SZEF elnöke. Az ügyvivők nevében Varga László tudatta, a kormány nemcsak elvette, illetve folyamatosan elveszi a magántulajdont, kizárva ezzel az öröklést, hanem “megfosztja a tulajdonosokat attól az összegtől is, amellyel a befizetések a hozamoknak köszönhetően gyarapodtak, gyarapodnának”.

Közleménye szerint a kormány az információk elhallgatásával venné rá a pénztártagokat arra, hogy “befektetéseiket, beleértve az esetleges önkéntes és munkáltatói pluszbefizetéseket, továbbá a változó tagsági idő alatt képződő hozamokat bocsássák az állam rendelkezésére”. Az így átkerült százmilliárdokat a SZEF szerint “az állam feléli”.

Az állami nyugdíjrendszer mögött nincsenek megtakarítások, a jövedelmekből levont járulékokból és az azt kiegészítő költségvetési befizetésekből működik. A mai nyugdíjkorhatár megtartása mellett néhány évtized múlva több lesz a nyugdíjas, mint a járulékfizető. “A magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása csak akkor nem okozza az állami nyugdíjrendszer csődjét, ha a nyugdíjkorhatárt a kormány radikálisan megemeli. Ez pedig elfogadhatatlan.”

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tiltakozik az ellen is, hogy a kormány az érdekegyeztetés szabályainak teljes figyelmen kívül hagyásával alakította át a magán-nyugdíjpénztári rendszert. A SZEF ugyanakkor minden elkövet azért, hogy a társadalmi párbeszéd rendszerét fenntartsa, mivel az “egyoldalú, a jogállami normáktól idegen döntések elfogadhatatlanok”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik