Belföld

Telekadót vezetnének be jövőre

Telekadó bevezetését tervezi Pécs jövőre - írta keddi számában az Új Dunántúli Napló.

A Páva Zsolt polgármester által jegyzett és csütörtökön a városi közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint 280 forintot kellene fizetni négyzetméterenként minden beépítetlen, üres építési telek után. Ez azt jelentené, hogy egy 1000 négyzetméteres ingatlan adója 2011-től évi 280 ezer forint lenne, függetlenül az ingatlan fekvésétől.

Szécsi Zsolt, Pécs főépítészének indoklása szerint a tervezett intézkedés célja a telekspekuláció visszaszorítása és az építkezések ösztönzése az évek óta üresen álló területeken. Utóbbi hozzájárulhat egy egységes, rendezett városkép kialakulásához.

A jelenleg érvényben lévő építményadóból az idén 1,3 milliárd forint folyik be a baranyai megyeszékhelyen. Becslések szerint a telekadó további 400-500 millió forinttal növelné a város büdzséjét, melyből olyan városszépítő beruházásokat finanszíroznának, mint amilyen például az eddig rendkívül sikeres homlokzatfelújítási program.

Az ingatlanszakma azonban nem örül a tervezett intézkedésnek. Horváth Csaba igazságügyi ingatlanforgalmi szakértő szerint azért, mert nem értékalapon kell fizetni, a lépés azokat sújtja, akik néhány millió forintot telekbe és nem másba fektettek, és hátrányos azokra is, akik szeretnének, de most nem tudnak építkezni.

A szakértő úgy véli, a telekadó egyértelműen lenyomja az árakat, a bevezetés időpontja pedig a lehető legrosszabb, mert az ingatlanpiaci válság mélypontja 2011-re várható. Horváth Csaba a korrekt adózás feltételének egy korrekt ingatlan-nyilvántartást tartana, melynek adatai alapján az adót forgalmiérték-arányosan lehetne kiszabni – olvasható a baranyai napilapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik