Belföld

Szűkül az Alkotmánybíróság hatásköre

Az LMP Orbán-idézettel tiltakozott a módosítások ellen.

A jövőben csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg az Alkotmánybíróság (Ab) a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket. Az Országgyűlés kétharmados többsége név szerinti szavazással – az MTI számításai szerint 261 igen vokssal – fogadta el az alkotmány módosítását, amely a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A módosítás szerint az Ab mostantól csak akkor vizsgálhat felül és semmisíthet meg egy jogszabályt, ha azok az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sértik. A módosítás egyúttal lehetővé teszi, hogy a közszférában dolgozókra a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadót öt évre visszamenőleg kelljen megfizetni.

A kormánypárti képviselők az alkotmány módosítását még előzőleg úgy módosították, hogy új passzus mondja ki, az Alkotmánybíróság a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül, ha az erre irányuló indítvány az alkotmányellenesség okaként kizárólag a korábban már felsorolt alapjogok sérelmét jelöli meg, és nem tartalmaz egyéb okot.

Nemmel szavazott az MSZP és az LMP, a Jobbik tartózkodott. Az Országgyűlés szavazott három, az LMP által benyújtott módosító indítványról is, azonban ezek nem kapták meg a szükséges támogatást. A párt képviselői: Karácsony Gergely és Schiffer András egy plakátot mutatott fel a következő felirattal: “Az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek, nincs kibúvó, kiskapu. Ez a magyar demokrácia vastörvénye.” Az idézet Orbán Viktortól származik 2007-ből – írja a Policity.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik