Belföld

Szűkül az Alkotmánybíróság hatásköre

Administrator
Administrator

2010. 11. 16. 12:09

Az LMP Orbán-idézettel tiltakozott a módosítások ellen.
Korábban a témában:

A jövőben csak egyes alapjogok sérelme esetén semmisítheti meg az Alkotmánybíróság (Ab) a költségvetésről, az adókról, illetékekről és járulékokról szóló törvényeket. Az Országgyűlés kétharmados többsége név szerinti szavazással – az MTI számításai szerint 261 igen vokssal – fogadta el az alkotmány módosítását, amely a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A módosítás szerint az Ab mostantól csak akkor vizsgálhat felül és semmisíthet meg egy jogszabályt, ha azok az élethez és emberi méltósághoz való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a gondolat, a lelkiismeret és vallás szabadságát vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokat sértik. A módosítás egyúttal lehetővé teszi, hogy a közszférában dolgozókra a jogviszonyuk megszűnésével összefüggésben kivetett 98 százalékos különadót öt évre visszamenőleg kelljen megfizetni.

A kormánypárti képviselők az alkotmány módosítását még előzőleg úgy módosították, hogy új passzus mondja ki, az Alkotmánybíróság a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak akkor vizsgálhatja felül, ha az erre irányuló indítvány az alkotmányellenesség okaként kizárólag a korábban már felsorolt alapjogok sérelmét jelöli meg, és nem tartalmaz egyéb okot.

Nemmel szavazott az MSZP és az LMP, a Jobbik tartózkodott. Az Országgyűlés szavazott három, az LMP által benyújtott módosító indítványról is, azonban ezek nem kapták meg a szükséges támogatást. A párt képviselői: Karácsony Gergely és Schiffer András egy plakátot mutatott fel a következő felirattal: “Az Alkotmánybíróság döntései mindenkire kötelezőek, nincs kibúvó, kiskapu. Ez a magyar demokrácia vastörvénye.” Az idézet Orbán Viktortól származik 2007-ből – írja a Policity.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.