Belföld

Schiffer: a narancsuralom nem tűr korlátokat

Mostantól minden alkotmányos intézmény tudja, mire számíthat, ha szembemegy a kormánnyal.

A parlament olyan törvénycsomagot fogadott el, amely alapvetően átrendezi az alkotmányos berendezkedést – reagált az Alkotmánybíróság hatáskörét érintően elfogadott törvényjavaslatokra az LMP frakcióvezetője. Szerinte a kormány “figyelmeztető lövést adott le”.

Schiffer András azt mondta, jövőben az Alkotmánybíróság nem lesz képes olyan határozatokat meghozni, amelyeket az elmúlt húsz évben megtett, úgy, hogy azokkal sok esetben elnyerte a Fidesz tetszését is. A politikus riasztónak nevezte, hogy a kormányoldali reakciók alapján, már pontosan tudható, mire számíthat egy alkotmányos intézmény, ha szembemegy a kabinettel.

Schiffer András az mondta: “úgy néz ki, hogy a narancsuralom nem tűr korlátokat”. Kitért arra, pártjuk javasolta, hogy az Alkotmánybíróság a jövőben is vizsgálhassa a tulajdonhoz fűződő jog sérelmét. A kormány ezt azért nem engedte, mert a Bokros-csomag egyes elemeinek megsemmisítése óta az ilyen “magán-nyugdíjpénztári einstand” nem megy át az alkotmányosság próbáján.

Az LMP a továbbiakban sem akar részt venni az alkotmány-előkészítő bizottság munkájában – mondta a frakcióvezető, aki felháborodásának adott hangot amiatt, hogy Navracsics Tibor miniszter és Lázár János fideszes frakcióvezető “minősíthetetlenül alpári és demagóg módon” válaszolt az ellenzéki képviselőknek a parlament plenáris ülésén. Szerinte ez azt mutatja, hogy “zavar van a kormányoldalon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik