Belföld

Nyugdíjtőzsde: Matolcsy tárcája cáfolja a kormányt

A minisztériumban tudnak róla, hogy nem tűnt el a tagok pénze, és van garancia a befizetésekre.

A kormány kommunikációjának ellentmondó nyugdíjtanulmány került fel a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapjára – írja az Index. A dokumentum szerint a tagdíjak nem tűntek el, a válság miatt 2008-ban elpárolgó befizetések tavaly visszakerültek a pénztártagok egyéni számlájára. A tanulmány ugyan megfogalmaz bírálatokat, de a pénztári vagyonért küzdő kormánynál jóval pozitívabb képet fest a pénztárak vagyoni helyzetéről, kimondja, hogy a tagdíjakat – amit 14 hónapra vont el a kormány – szigorú előírások szerint fektették be.

A pénztárvitában egyébként ez az első hivatalos kormányzati dokumentum, amely említi a Pénztárak Garancia Alapját (PGA) – emlékeztet az Index, amely már korábban írt a PGA-ról, miközben a kormány azt állította, hogy a pénztárak mögött semmilyen garancia nincs. A kormány ezzel magyarázza, hogy az állami nyugdíj jelent biztonságot. Korábban egyébként szintén az Index írta meg, hogy Matolcsy György vélhetően nem tudta, mit tervez Orbán Viktor a magánnyugdíj-pénztárakkal, hiszen benyújtott egy javaslatot, amely kiterjesztené a magánnyugdíj-pénztárba belépők körét.

A koalíció egyébként azért kezdett a korábbinál óvatosabban beszélni a nőknek 40 év után járó kedvezményes nyugdíjról, mert alábecsülte az érintettek számát – írja az origo. Az internetes lapnak egy, a javaslat kidolgozásában részt vevő politikus azt mondta, utólag derült ki, hogy nincs pénz az ötlet végrehajtására, ezért emelték meg 0,5 százalékkal a nyugdíjjárulékot.

AJÁNLOTT LINK:

A magyar nyugdíjrendszer második pillére, a kötelező magánnyugdíjpénztári szektor jellemzői (NGM)
Cáfolja Matolcsyt az NGM nyugdíjtanulmánya (Index)
Orbán jobbkeze nem tudta, mit csinál a bal? (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik