Belföld

Megnősül a brit trónörökös

Jövőre lesz Vilmos brit trónörökös és kedvese, Kate Middleton esküvője - jelentették be kedden hivatalosan Londonban, egyelőre pontos dátum nélkül.

A Clarence House – Vilmos herceg és édesapja, Károly walesi herceg londoni hivatala – közölte azt is, hogy Vilmos már a múlt hónapban, kettesben eltöltött kenyai üdülésük idején eljegyezte barátnőjét.

A közlemény szerint az esküvő Londonban lesz, „tavasszal vagy nyáron”. A konkrét dátumot „megfelelő időben” közzéteszik.

A Clarence House bejelentéséből kitűnik az is, hogy Vilmos hagyománytisztelő módon, Kate édesapjától, Michael Middletontól kérte meg kedvese kezét.

A 28 éves Kate Middleton személyében polgári származású házastársa lesz az Egyesült Királyság jövőbeni uralkodójának. Az immár trónörökösi menyasszonnyá előlépett Kate tisztes jómódban élő szülei családi vállalkozást visznek: cégük gyermekzsúr-kellékek internetes forgalmazásával foglalkozik.

Az eljegyzésről és az esküvőről szóló keddi bejelentés hosszú évek óta tartó találgatásözönnek vet véget, de a brit sajtó az utóbbi hetekben már tudni vélte, hogy legalább az eljegyzés hírét még az idei karácsony előtt bejelentik. Ennek voltak egyértelmű előjelei: híre ment ugyanis, hogy a hercegi kedves – az idén első ízben – hivatalos lesz a királyi család hagyományos karácsonyi ebédjére a Norfolk grófságbeli Sandringham királyi kastélyában, márpedig íratlan, de törvényerejű szokásjog, hogy ezen az ünnepi összejövetelen kizárólag a szűk család, valamint a családtagok házastársai vagy eljegyzett menyasszonyai és vőlegényei vehetnek részt.

Az időpont mellett egyelőre kérdéses a helyszín is. A legvalószínűbb lehetőségek között van a londoni Westminster apátság, az angol-brit monarchia ősi koronázó temploma, ahol Vilmos nagyszüleinek, II. Erzsébet királynőnek és Fülöp hercegnek volt az esküvője 1947-ben, vagy a hatalmas Szent Pál székesegyház, ahol Vilmos édesapja és édesanyja, Károly és Diana esküdött örök – ám a később kölcsönösen beismert házasságtörések miatt rövidnek bizonyult – hűséget 1981-ben.

Nemrégiben felröppent sajtóértesülések szerint ugyanakkor Vilmos azt szeretné, ha az esküvőt „szerény” külsőségek közepette, a windsori királyi rezidencia kis Szent György kápolnájában tartanák.

Vilmos 2001-ben ismerkedett meg Kate Middletonnal a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringenek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege. A herceg – általános megdöbbenésre – három éve szakított ugyan kedvesével, de a mosolyszünet alig két hónapig tartott, és az ifjú trónörökös sikeresen visszakönyörögte magát Kate kegyeibe.

Vilmos jelenleg a brit királyi légierő (RAF) helikopterpilótájaként szolgál az RAF egyik walesi támaszpontján, és a bázistól nem messze lakik egy félreeső kis falusi házban. A Clarence House keddi bejelentése szerint a házaspár itt rendezkedik majd be a jövő évi esküvő után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik