Belföld

Tölgyessy a nyugatos polgári párt hiányáról

Az MSZP csak annyira lett erős, ami még éppen jól jön a Fidesznek.

Tölgyessy Péter szerint az Orbán Viktor által kínált új “keleties rendszer” hathatós ellenfele vélhetően csak egy nyugatos polgári párt lehetne, de az jelenleg nincs. Ebből a szempontból jóval előttünk jár az államszocializmussal sokkal határozottabban szakító többi visegrádi ország – mondta szokásos politikai elemzésében a közrádióban az alkotmányjogász.

Szerinte egyelőre még az is kérdés, hogy a magyar társadalom akar-e önálló polgári politikát. A Fidesz olyan társadalompolitikába kezdett, amivel még a szocialisták nagy része is egyetért. Tölgyessy szerint az MSZP pontosan annyira erősödött meg, amennyire a Fidesznek a legjobb. Orbán Viktornak ugyanis politikája igazolásához igencsak szüksége van az összes bajért felelős, és a minden jobbítási akaratnak szembeszegülő ellenség képére – tette hozzá.

“Az Orbán Viktor megdicsőülésével szemben saját pokolra jutását végletesen igazságtalannak vélő Gyurcsány Ferenc egy pillanatra sem tud nyugodni, hanem elemi önuralomra képtelenül megállás nélkül mondja a maga igazát” – mondta Tölgyessy. Szerinte az új magyar demokrácia válságának egyik legfőbb előidézője mögött nehezen képzelhető el bármiféle szélesebb demokráciavédő egység.

A régi egyensúlyát elveszítő MSZP-t egyedül a Fidesz látványos kudarca emelheti újra erős váltópárttá, ám az továbbra sem látható, mitől kormányozna a korábbiaknál eredményesebben a régi bajaitól szenvedő hazai baloldal.

AJÁNLOTT LINK:

Tölgyessy: erőtlenné vált a baloldal (MR1-Kossuth Rádió)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik