Belföld

Orbán: a siker bozótirtással jár

A miniszterelnök szerint egy éve van az országnak a teljes megújulásra. Orbán Viktor a jövő évi költségvetési törvényjavaslat expozéjában, a Parlamentben arról is beszélt, hogy aki sikert akar elérni, annak új utakon kell járnia. A kormányfő szerint a magyarok készek a megújulásra és a változásra, tavaszi döntésükkel Európa legstabilabb politikai többségét, kormányát hozták létre. A kormányfő újabb tabudöntögetéseket ígért.

A 2011-es költségvetés a negyedik olyan tervezet, amelyet Orbán Viktor és miniszterei készítettek. A kormányfő a jövő évi számokról szóló parlamenti vita előtt arról beszélt, hogy ma Európában azzal szembesülnek a kormányok, hogy az eddig bevált intézkedések nem megfelelőek.

Útkeresés zajlik mindenhol, ezért aki sikert akar elérni, annak szakítania kell a múlttal. Ez néha bozótirtással jár – mondta Orbán Viktor, aki szerint az embereknek elege van a kudarcból.

Adósságcsapdában az ország

A kormányfő arról is beszélt, hogy a teljes megújulásra egy éve van az országnak. Egy év van arra, hogy az adósságcsapdából kilépjünk – mondta Orbán, aki szerint az elmúlt nyolc év kormányzásának az egyik legnagyobb bűne, hogy a szocialisták óriási hiteleket vettek fel, amelyeket jóléti kiadásokra fordítottak.

Orbán Viktor úgy számol, hogy jelenleg 20 ezer milliárd forint az államadósság, amely azt jelenti, hogy minden állampolgár 2 millió terhet cipel a hátán.

Hozzátette: 2010-ben 1.200 milliárd forintot meghaladó összeget kellett fordítani adósságkezelésre; adósságszolgálat és adósságtörlesztés nélkül a 2011-es költségvetés nem 3 százalékos hiányt, hanem 0,8 százalékos többletet mutatna.

A kormányfő szerint a 2011. évi költségvetéssel a kormány megállítja az államadósság-növekedést, az új költségvetés az adósságcsapdából való szabadulás első lépése, egy átfogó gazdaságpolitika egyéves, jövő évre eső szakasza.

A kormány ezt a gazdaságpolitikát folytatja majd; a gazdasági növekedéssel emeli a nemzeti össztermék mértékét, a hiányt tartósan 3 százalék alatt tartja és szerkezeti reformokat indít be – emelte ki Orbán Viktor.

Orbán: a siker bozótirtással jár 1

Tabudöntögetés jön

A következő év a megújulás éve, amelyben gyors gazdasági döntések kellenek. Nem a betartás, gáncsoskodás idejét éljük, hanem a cselekvés idejét. A következő időszakban egy hiteles mércéje lesz mindennek: elősegíti-e a megújulást. Mindazt, ami gátolja a megújulást, meg kell változtatnunk, a régi világ falait le kell bontani, a túlhaladott szabályokhoz nem szabad ragaszkodni – mondta Orbán Viktor.

2011-ben új alkotmány kell, amely megerősíti a nemzeti együttműködés rendszerét, és minden akadályt eltakarít a közérdek érvényesítése előtt – fogalmazott a miniszterelnök.
A megújulás része az új adórendszer, az egészségügy és az oktatás átalakítása is. Előre mondom, ehhez is tabukat kell majd ledönteni – figyelmeztetett Orbán Viktor.

A fair adózás mindenre gyógyír

A jövő év valódi tétje a megújulás, ez a megújulás költségvetése – tért rá a büdzsé elemzésére a miniszterelnök. Azért az, mert a rendszerváltás óta először teljesen új adórendszert teremt. Megéri majd dolgozni – válaszolja a büdzsé az lapkérdésre, mert az egykulcsos adó a munka megbecsülését, az átláthatóságot és a családok támogatását egyaránt szolgálja. A fair adózás alkalmas arra, hogy képessé tegye a gazdaságot a teljes megújulásra – mondta a kormányfő.

Sikeresen változtatni csak a józan ész alapján lehet, a szélsőségek félrevisznek, letérítenek az útról. Nem szabad megtorpanni sem: az előző korszak haszonélvezői csak akkor lehetnek sikeresek, ha Magyarország irányváltása sikertelen lesz; az ő céljuk a múlt visszaállítása – mondta Orbán, majd így folytatta: „nem kell félni tőlük, nem kell elbizonytalanodni; nekünk van hozzá elég tapasztalatunk és erőnk a változás végig viteléhez. Bátorságot és felhatalmazást a kormány a kétharmados választási győzelemből és az azt megerősítő helyhatósági voksolásból merít – mondta.

Hasznos, szép, izgalmas, és a kitűzött célhoz méltó vitát kívánok – zárta a költségvetési törvényjavaslathoz elmondott expozéját a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik